понеділок, 24 вересня 2007 20:09

Суд зобов"язав мера Донецька зареєструвати ініціативну групу БЮТ по референдуму

Ініціативна група громадян з питання доцільності проведення Всеукраїнського референдуму, що складається з активістів Блоку Юлії Тимошенко, виграла 2 судових процесу у Донецького міського голови Олександра Лук"янченка.

Відповідно до ухваленого рішення, Ворошиловський районний суд Донецька, зобов"язав А.Лук"янченко направити документи по реєстрації ініціативної групи громадян з питання проведення Всеукраїнського референдуму в Центральну виборчу комісію.

БЮТ ініціював проведення референдуму за проектом нової Конституції, в якому 9 питань. Блок мав намір провести його одночасно з парламентськими виборами, але ЦВК відмовила йому в реєстрації ініціативних груп. Не дивлячись на це, 2 вересня лідер БЮТ оголосила про початок широкомасштабної кампанії по збору підписів за проведення всеукраїнського референдуму по змінах Конституції.

За даними БЮТ, станом на 24 вересня більше 800 ініціативних груп зібрали близько 7 млн. 150 тис. підписів на підтримку проведення всеукраїнського референдуму.

У свою чергу Партія регіонів ініціює проведення всеукраїнського референдуму після виборів, на який виносяться три питання: про статус російської мови, про позаблоковий статус України і про обрання голів рай- і обладміністрації громадянами.

У секретаріаті президента України розцінюють звучні в ході виборчої кампанії ініціативи політичних сил про проведення референдуму як технологічні засоби ведення передвиборного процесу.

Згідно з ч.2 ст.72, п.6 ч.1 ст.106 Конституції України, передбачається проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, який проголошує президент України на вимогу не менше 3 мільйонів громадян, що володіють правом голосу, за умови, що підписи зібрані не менш як у двох третинах областей і не менше як по 100 тисяч підписів в кожній області, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Зараз ви читаєте новину «Суд зобов"язав мера Донецька зареєструвати ініціативну групу БЮТ по референдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі