середа, 29 грудня 2010 08:41

Суд заарештував активістів податкового Майдану

Автор: Затриманий Олександр Мандич
 

Активісту Майдану вибили зуб у Лук`янівському слідчому ізоляторі і випустили під підписку про невиїзд

Трьох осіб затримали за підозрою в пошкодженні плитки на Майдані Незалежності під час недавніх акцій протесту проти ухвалення Податкового кодексу. За такий злочин передбачено покарання до трьох років.

26-річного Олександра Мандича затримали працівники карного розшуку минулої суботи, коли він повертався додому до свого друга з продуктового магазину у київському районі Відрадний. Олександр, який називає себе журналістом, є родом з Харкова, але вже півроку живе в Києві у друзів. Каже, що на нього одягнули наручники і повезли до міліцейського главку. Дорогою йому розповіли, що в ізоляторі вже фарбують камеру для Юлії Тимошенко. А ще посадять дев'ятнадцятьох активістів Майдану.

У кабінеті 513 слідчий Євген Саперович заявив, що його підозрюють в пошкодженні плитки на Майдані на суму 212000 гривень під час встановлення там наметів. Олександр твердить, що він ночував на Майдані, але намети не встановлював. Йому показали фотографії людей, яких він не знав за винятком свого харківського знайомого Ігоря Гаркавенка – він не брав участь у протестах, а лише приходив подивитися.

Три дні Мандич провів у Лук`янівському слідчому ізоляторі. Тамтешній наглядач одягнув на нього наручники і відлупцював, вибив зуба. Це сталося після того, як Олександр попросив називати його на ви і не матюкатися. Годували його там жахливо, на вечерю давали шмат хліба з оселедцем і ледь забарвлений чай. Постіль була брудна і поміняти її відмовилися.

Хоча суддя Шевченківського суду Києва Наталя Пономаренко казала, що всіх причетних до Майдану треба закривати, але звільнила Олександра Мандича під підписку про невиїзд. У рішенні суду сказано, що, згідно статті 155 Кримінально-процесуального кодексу, взяття під варту як запобіжний захід застосовується у справах про злочини, за які передбачено покарання понад три роки. Тим часом, Мандичу світить до трьох років.

За словами організаторів підприємницького Майдану, Ігор Гаркавенко і чоловік на прізвище Грузинов не були активістами, а просто приходили потусуватися. Відома блогерка Олена Білозерська написала у себе в блозі, що Гаркавенко відсидів дев`ять років за "підпал офісів антиросійських організацій" (Просвіта, УНСО та інші) у Харкові 1996 року. Він організатор ряду проросійських й антинатовських акцій, котрі посприяли перемозі Януковича і ПР". Цю інформацію підтвердили у громадському русі "Спільна справа", який був причетний до підприємницького Майдану. Януковичу і його команді начхати на всі наші "політичні вектори", "ідеї" та "уподобання", - зазначила Олена Білозерська. - Вони плющать усіх "буйних", усіх, хто висовується".

Гаркавенка і Грузинова затримали на 2 місяці.

На середу призначено акцію перед офісом уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової на знак протесту проти політичних репресій.

Юрій Луканов

Зараз ви читаєте новину «Суд заарештував активістів податкового Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі