понеділок, 15 жовтня 2007 09:15

Суд відхилив позов соціалістів про перерахунок голосів

Вищий адміністративний суд відхилив позов кандидата в депутати від Соціалістичної партії Івана Бокого про заборону Центвиборчкому оголошувати результати виборів 30 вересня і провести повторний підрахунок голосів на усіх виборчих дільницях.

Про це повідомив у неділю заступник голови Центвиборчкому Андрій Магера, повідомляє "Комерсант-Україна".

За його словами, ВАС "відмовив у прийнятті даної позовної заяви" на тій підставі, що суд "не розглядає порушення, вчинені до дня голосування".

Таким чином, ніщо не перешкоджає Центвиборчкому повідомити остаточні дані позачергових дострокових виборів. "Завтра (у понеділок, 15 жовтня) ЦВК їх офіційно оприлюднить", - пообіцяв Магера.

Як відомо, у п"ятницю, 12 жовтня, Бокий звернувся у ВАС з вимогою визнати дії ЦВК при розгляді і прийнятті протоколів, що надійшли з усіх 225 тервиборчкомів, незаконними, а самі документи – "недійсними" і "суперечними закону".

У позовній заяві він вказав, що число виборців, які були внесені в списки і могли взяти участь у голосуванні, складає 37 185 882 осіб, тоді як, згідно з проведеним ним "аналізом списків виборців", їх мало бути менше на 3 323 763.

Посилаючись на інформацію МВС, складену за даними Державної прикордонної служби, Бокий стверджував, що ці люди "виїхали за кордон" і знаходилися там, коли "уточнення списків виборців відповідно до законодавства вже неможливо".

На думку позивача, таке "масштабне і безпрецедентне ігнорування" принципів виборчого права "унеможливлює встановлення реального волевиявлення громадян".

У зв"язку з цим Бокий вимагав "заборонити ЦВК оприлюднювати і публікувати остаточні результати виборів до перерахунку голосів на підставі уточнених списків виборців", що повинні бути складені відповідно до наданих МВС списків тих, хто перебував у день голосування за кордоном.

Соціаліст Василь Волга думає, що позов був відхилений через тиск на ВАС з боку секретаріату президента і його голови Віктора Балоги, тому що "сам Віктор Ющенко вже заявив, що забороняє оскаржувати результати виборів у судах".

На думку ж кандидата в депутати від блоку "Наша Україн-Народна самооборона" Миколи Онищука, навіть якби ВАС прийняв позов до розгляду, соціалісти не змогли б змусити ЦВК перерахувати голоси з огляду на вересневе рішення Київського окружного адмінсуду про неправомірність збору інформації про людей, що виїхали за кордон.


Зараз ви читаєте новину «Суд відхилив позов соціалістів про перерахунок голосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі