четвер, 05 грудня 2019 20:33

Стратегічна мета Путіна – СРСР версії 2.0. Нуль він і отримає - Яценюк

Стратегічна мета Путіна – СРСР версії 2.0. Нуль він і отримає - Яценюк
Яценюк виступив на Безпековому форумі у Львові. Фото: "Еспресо.TV"

Основним завданням Путіна під час Нормандської зустрічі буде "внести розкол між Україною, Німеччиною та Францією і створити ще декілька пасток а-ля "Мінськ".Про це сказав прем'єр-міністр 2014-2016 років, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, відкриваючи Безпековий форум молодих лідерів у Львові.

"Основна геополітична стратегічна мета російського президента – відновити радянську імперію. СРСР – версія 2.0. От нуль вони й отримають", – сказав він.

Для реалізації цієї мети іншого інструменту, ніж поглинання України і відновлення сфер впливу, не існує, наголосив Арсеній Яценюк:

"Їм потрібна слабка Україна у всіх сенсах: інституційно, економічно, енергетично, - наголосив він. - Для Путіна вкрай важливий розкол західного світу. Він працює над цим щодня – в Європі, в Північній Америці. Він працює над цим по всьому світу, дуже комбінаційно. Путін створює конфлікти, піднімає ставки, торгує повітрям. Але проблема, що це повітря купують, в тому числі і певні західні партнери. Він дуже небезпечний гравець", - сказав Арсеній Яценюк.

Завдання Путіна під час Нормандської зустрічі, підкреслив Арсеній Яценюк, – "показати себе миротворцем, знову спробувати перекласти вину на Україну в нереалізації "Мінська".

"Чи є один приклад в світі, коли Росія вирішила конфлікт? Абхазія, Осетія, Придністров'я? Сирія чи Венесуела, куди Росія влізла? Це країна, яка створює конфлікти, грає на цих конфліктах і підвищує ставки", – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат закликає бути реалістами щодо відносин з Росією

Кремль, за словами Арсенія Яценюка, намагатиметься внести розкол між Україною, Німеччиною і Францією і "створити ще декілька пасток а-ля "Мінськ".

Арсеній Яценюк додав, що ніколи не був прихильником Мінських домовленостей і завжди публічно заявляв про це: "Саме тому коли наші партнери по коаліції хотіли включити Мінські угоди як юридично зобов'язуючі для України в закон про деокупацію, фракція і партія, яку я очолював і очолюю, відмовилася від цього".

"Яка інтерпретація Мінських домовленостей? Хто як їх читає? Можу сказати, як ми їх читаємо. Ми їх читаємо в тій формі, в якій написано в законі України про деокупацію від 18 січня (2018 року)", – додав засновник Фонду "Відкрий Україну".

Водночас Арсеній Яценюк висловив сподівання на підтримку позиції президента України з боку канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Емануеля Макрона: "Меркель – це один з основних лідерів вільного світу. Вона, незважаючи на всі протиріччя в Європі, завжди стояла разом з Україною. Сподіваюся на франко-німецький альянс, який допомагає Україні. Тож наша переговорна позиція: нас троє, – я сподіваюся на це, Росія – одна".

"Те, що заявить президент як глава української держави, чітко, безапеляційно і недвозначно, - буде підтримано і Німеччиною, і Францією. Немає іншої опції", – додав Арсеній Яценюк.

5 грудня на Безпековому форумі молодих лідерів у Львові прем'єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк згадав про 25-річчя підписання Будапештського меморандуму.

Зараз ви читаєте новину «Стратегічна мета Путіна – СРСР версії 2.0. Нуль він і отримає - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі