вівторок, 02 червня 2020 11:26

Степанов провернув аферу - нардеп

Степанов провернув аферу - нардеп
Крім обурливого лобізму міністр охорони здоров'я банально підставив прем'єра, каже нардеп.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов підсунув Кабінету міністрів документ з подвійним заробітком 2 столичним лікарням - дати їм можливість заробляти на тих послугах, за які вже і так платить держава.

Про це заявила нардепка, колишня представниця Центру протидії корупції Олександра Устінова.

З 1 квітня 1653 лікарні другої ланки (всі комунальні лікарні, а також понад 60 приватних клінік і ФОПів) перейшли на нову систему оплати "за послугу". Для цього було потрібно пройти процедуру автономізації, підключитися до електронної системи та підписати договір з Національною службою здоров'я, нагадала нардеп у блозі на "Українській правді".

Майже всі комунальні заклади умови виконали. Без договору з НСЗУ залишилися тільки 2 столичні медзаклади - "Центр мікрохірургії ока" та "Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини".

Устінова заявила, що на засіданні уряду Степанов зачитав постанову, в якій йдеться про укладення договору між цими лікарнями і НСЗУ та необхідність до кінця року їх автономізувати.

Після цього МОЗ розіслало документ, який був проголосований на засіданні уряду, і він відрізнявся.

"В цьому документі вже йде мова не просто про укладення договору з 2 неавтономізованими київськими лікарнями, але й про те, що ті послуги, за які платитиме держава, будуть так само платними.

Тобто спочатку за пацієнта за послугу гроші перераховуватиме держава в рамках нової системи, де "гроші ходять за пацієнтом", а потім за цю ж послугу можна буде взяти гроші й у самого пацієнта, бо вона внесена до переліку "платних послуг".

Уявіть, окрім виключення, для 2 окремих лікарень з-поміж майже 2000, які наплювали на правила, їм ще й прописали подвійну оплату їхньої роботи!" - вказує Устінова та заявляє, що Степанов "провернув аферу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бенкет під час чуми. Журналісти розкрили схему в боротьбі з коронавірусом

Також нардепка вказала на декларації керівників 2 столичних лікарень, які, за її словами "живуть явно не на свою зарплату".

"Керівником "Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини" є В'ячеслав Камінський, колишній головний акушер-гінеколог МОЗу часів Раїси Богатирьової.

При невеликій офіційній зарплаті у керівника клініки в декларації будинок в елітних Нових Петрівцях під Києвом, куплений 2016 року, декілька квартир, земельних ділянок, годинники та автівки. З дружиною задекларував на двох близько 4 млн грн на рахунках в банках та $120 тис. готівкою.

Керівником "Центру мікрохірургії ока" є Любов Денисюк, теж досить небідна людина, статки якої явно не відповідають її заробітній платі.

При офіційному доході в 45-50 тис. грн на місяць, задекларувала кілька земельних ділянок, будинок під Києвом, квартиру з гаражем у Болгарії та джип "Прадо", - повідомила парламентарій.

"Отже ми бачимо, що в угоду 2 столичним лікарням, а скоріше їхнім керівникам, які вирішили, що закон не один для всіх, Кабінет міністрів вирішив змінити правила.

Але, окрім цього обурливого лобізму, міністр охорони здоров'я банально підставив прем'єр-міністра та всіх членів уряду, підмінивши документи таким чином, щоб ці лікарні ще й могли отримувати подвійну оплату.

Чи понесе за це хтось в уряді відповідальність і як тепер пояснювати тисячам інших лікарів, що перед законом всі рівні, хоча є, як бачимо, "рівніші"?" - резюмувала нардепка.

Степанов на брифінгу 2 червня відкинув звинувачення. "Судячи з матеріалу, у народного депутата Устінової є хист до політичної фантастики", - заявив міністр.

Минулого тижня під Офісом президента відбулася акція "Хіп-хоп вечірка "Перший мільярд" за відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Зараз ви читаєте новину «Степанов провернув аферу - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі