четвер, 13 вересня 2012 14:53

Стеценко: "Мовне" питання - це питання самої сутності та існування нації

Стеценко: "Мовне" питання - це питання самої сутності та існування нації
Фото: blog.budyliv.org.ua.

За 21 рік незалежності влади в Україні так і не змогли захистити українську ідентичність, тому і досі "мовне" питання залишається відкритим.

Про це на прес-конференції сказав педагог та громадський діяч Кирило Стеценко.

"Український народ, держава несуть абсолютну відповідальність перед Богом за збереження унікальності української нації та української мови. Це питання значно вище за питання політичних протистоянь, юридичних розкладів. Це питання самої сутності та існування нації", - наголосив він.

Експерт переконаний, що те, що на 21 році незалежності країни "мовне" питання постає так гостро, говорить про те, що "проблема нашої ідентичності, нашого існування, існування нашої культури та мови не була вирішена, не була ефективно захищена протягом попередніх поколінь президентів і Верховних Рад".

За логікою "мовного" закону, Україна у майбутньому захищатиме англійську та китайську мови - експерт

"Це говорить про те, що зараз ми змушені обговорювати ще більшу загрозу українській мові та існуванню нашого майбутнього. І разом з тим, це говорить про те, що ми повинні переглянути нашу політичну і суспільну поведінку у майбутньому. Тому що до того часу всі наші дії базувалися на симетричних рефлексах: дають — бери, б'ють — бежи. А питання свободи не від чогось, а для чогось так і не було вирішено, і перед українським народом не пророблено", - наголосив він.

Екс-міністр закликав українців позиватись до влади через "мовний" закон

Стеценко додав, що українська громадськість та політики мають діяти на користь нації та чітко визначити її пріоритети.

"Нами, інтелектуальною елітою, владною елітою не була допрацьована ця справа, яка і є обов'язком еліти - випрацювати позитивні цілі нації, коли свобода використовується не для того, щоб було "як у людей", щоб був добробут, щоб нас не чіпали і були ніким, а для того, щоб усвідомлювати глобальне, планетарне значення того, що ми є. Це завдання нації, її місія. Питання в тому, щоб цю місію знати, розуміти, визначити", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Стеценко: "Мовне" питання - це питання самої сутності та існування нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

249

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі