середа, 20 травня 2020 18:34

Стає більшим державником, не хоче видаватися проросійським. Політтехнолог розібрав пресконференцію Зеленського

Стає більшим державником, не хоче видаватися проросійським. Політтехнолог розібрав пресконференцію Зеленського
Пресконференція тривала три години. Фото: Reuters

Про пресконференцію президента Володимира Зеленського ділиться думками з Gazeta.ua політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Реально Зеленський втомлений. Якщо порівнювати з минулою великою пресконференцією, він має набагато гірший вигляд фізично. В цьому плані йому не позаздриш. Краще став розмовляти українською мовою.

На велику частину питань відповідає дуже обтічно. Оці емоції постійно, якісь приклади незрозумілі. Та й жарти перестали бути смішними. На посаді почуття гумору він втратив.

Але, коли відповідав на запитання щодо української мови, відчувається що його державницька позиція стала міцнішою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як рік тому Зеленський склав присягу президента

Зеленський у дечому правий - що його б'ють з багатьох телеканалів. Хоча, з точки зору масового глядача, Порошенка рік-два тому били більше. Коли йдеться про канали серйозного масштабу, як "1+1". Це не медведчуківський пул.

Якщо коротко - він бере відповідальність на себе. За Єрмака, кадри. Зеленський - єдиний, хто відповідає за все. Поки що це йому дає не дуже сильно падати.

У нього, звичайно, немає тих 75%, про які він каже. Але все одно достатньо для того, щоб більш-менш упевнено почуватися. Але це тимчасове зміцнення. На тлі пандемії минулі прорахунки не такі актуальні чи взагалі зникли з уваги людей. Таке відбувається в багатьох країнах у світі, коли йде об'єднання навколо національного лідера. Але, коли закінчиться карантин, люди вийдуть на роботу, якої немає. Коли люди зіткнуться з реальністю - почнеться роздратування. І тоді те, що його зараз більш-менш тримає на плаву, працюватиме проти нього. Через те, що він усе взяв на себе, не розподіляє між іншими гравцями.

Щодо почутого про другий термін, то це вже порада політтехнологів. Говорити, що не планує на другий термін, це зайвий елемент нестабільності. Тому краще таку позицію займати, про яку сьогодні сказав. За логікою - він правий. Якщо через чотири роки в нього буде 75% підтримки, логічно, що він має повне моральне право забути про свою обіцянку.

Зеленський не відповів так, як подобається проросійським ресурсам

Щодо проросійських ресурсів, Зеленський не відповідав так, як їм подобається. Для патріотичної аудиторії, якої все ж таки Зеленський боїться і яка активніша, має реальний вплив, сам факт, що запитання ставить якесь медведчуківське видання, вже нейтралізує це запитання. І якщо Зеленський відповідає на нього, більш-менш дотримуючись державницьких позицій, це для нього більше плюс, ніж мінус. Уявіть собі, щоб там були всі патріотичні видання. Вони б його "мочили" за те, за інше. Він би на цьому тлі видавався б більше проросійським, якби почав відбиватися.

По Мінську і всьому іншому зрозуміло, що команда Зеленського доходить до висновку: проросійську частину електорату вони практично втратили, залишилося 5-6%. Для такого електорату Зеленський - вже другий Порошенко. Тому, з політтхенологічної точки зору, на пресконференції більше правильного було зроблено.

Зеленський зараз у багатьох питаннях займає більш державницьку позицію, ніж це було пів року тому. Коли телебачення відображає інтереси ворожої країни, це зрозуміло навіть зовсім індиферентній людині. І бажання такого ворожого телебачення бачити Зеленського в ролі, яку йому чомусь придумали, це не на користь йому, а тільки шкодить", - каже Олексій Голобуцький.

Про що говорив президент Володимир Зеленський на пресконференції у середу, можна прочитати ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Стає більшим державником, не хоче видаватися проросійським. Політтехнолог розібрав пресконференцію Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі