четвер, 18 жовтня 2007 17:54

Стати прем"єром лідерці БЮТу буде непросто

До першого засідання новообраної Верховної Ради залишається менше місяця. Усе ніби більш-менш зрозуміло: БЮТ і "Наша Україна — Народна самооборона" вже оголосили про створення між ними коаліції, узгодили текст коаліційної угоди та оприлюднили розподіл урядових посад. Відомо, що кандидатом на прем"єр-міністра  буде запропоновано Юлію Тимошенко.

Водночас майбутня коаліція матиме лише 228 голосів. Це означає, що зміна позиції хоча б трьох депутатів із БЮТу чи НУ-НС може призвести до руйнування всіх урочисто оголошених планів.

— Проблеми можуть виникнути насамперед під час затвердження кандидатури прем"єра, а може й кандидатури голови Верховної Ради, — прогнозує керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 47 років. — У тій же потенційній коаліції є депутати, які достатньо критично сприймають Тимошенко і як політика, і як можливого прем"єра. Хоча вона вочевидь підстраховуватиметься за рахунок голосів поза межами коаліції, шукатиме підтримки окремих депутатів.

Закони пропонують приймати без парламентських процедур

Політолог прогнозує також, що триватимуть переговори про приєднання до коаліції  Блоку Литвина. Бо лише так можна забезпечити запас міцності при кадрових голосуваннях та в законотворчій роботі. Крім цього, на думку Володимира Фесенка, ще до початку роботи Верховної Ради потрібні чіткі домовленості між потенційною коаліцією і опозицією — наприклад, щодо розподілу парламентських комітетів або статусу опозиції. Експерт нагадує минулорічну ситуацію. Після створення помаранчевої коаліції було заявлено, що опозиція не керуватиме жодним із парламентських комітетів. Це призвело до достатньо жорсткої реакції Партії регіонів і комуністів, фактичного блокування роботи парламенту і, зрештою, переформатування коаліції.

Схоже, іншим потенційним ризиком для коаліції буде наполягання Віктора Ющенка ухвалити ще до затвердження Тимошенко прем"єром низку законів і збільшити повноваження президента. Зокрема, змінити Закон "Про Кабінет Міністрів". Ситуація ускладнюється потребою дотримання при цьому регламенту Верховної Ради.

— Закони пропонують приймати без парламентських процедур. Хіба вони не повинні пройти горнило комітетів, отримати експертні оцінки? — каже Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, 37 років. — Чи ці тексти вже вивчили всі депутати, які отримають мандати? Чому вони мають голосувати за це наступного дня? Це нагадує не парламентську демократію, а часи тоталітаризму Сталіна.

Політолог прогнозує спротив Партії регіонів та комуністів. Один із лідерів "регіоналів" Тарас Чорновіл уже заявив, що його партія не допустить ухвалення законопроектів у такий спосіб.

Зараз ви читаєте новину «Стати прем"єром лідерці БЮТу буде непросто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі