понеділок, 07 квітня 2008 11:25

Станік відкликала свої підписи під документами КС

Звільнена суддя Конституційного Суду Сюзанна Станік заявляє, що тимчасово відкликає свої підписи під документами КС із 22 квітня 2004 року до 3 квітня 2008 року до вирішення питання про законність указу президента про її звільнення.

Про це йдеться у зверненні Станік до глави і суддів КС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У зверненні Станік нагадує, що президент Віктор Ющенко 3 квітня 2008 року видав указ, яким скасував указ президента від 25 березня 2004 року про призначення її суддею КС.

"Президент ухвалив, що в період з 25 березня 2004 року до 3 квітня 2008 року я не мала права виконувати повноваження судді КС", - заявляє Станік.

Вона відзначила, що "укази президента України є обов"язковими до виконання на території України".

Станік заявляє, що вона "громадянин України, суддя КС завжди виконувала, виконую і буду виконувати Конституцію, закони, укази президента, тому зобов"язана виконувати й указ президента від 3 квітня 2008 року".

У зв"язку з цим Станік оголосила про те, що вона тимчасово відкликає усі свої підписи під документами КС, що були проголосовані і підписані нею з 22 квітня 2004 року і до 3 квітня 2008 року на період вирішення у встановленому законодавством порядку питання відповідності указу президента Конституції і законам.

"Глибоко переконана, що КС може реалізувати свої високі повноваження єдиного органа конституційної юрисдикції і заслуговує глибокої поваги з боку президента України і представників усіх гілок влади України", – йдеться у зверненні.

Президент Віктор Ющенко 3 квітня 2008 року скасував указ свого попередника Леоніда Кучми від 25 березня 2004 року про призначення Сюзанни Станік суддею КС.

Указ від 2004 року відмінено "у зв"язку з порушенням процедури вступу на посаду судді Конституційного суду України".

Напередодні Ющенко підписав указав про відновлення в посаді Станік у зв"язку з постановою колегії суддів Судової палати з адміністративних справ Верховного суду України від 25 березня 2008 року.

У травні 2007 року президент Ющенко звільнив суддів КС Валерія Пшеничного, Станік і Володимира Іващенка з формулюванням "за порушення присяги".

Станік оскаржила указ президента в судовому порядку. Шевченківський райсуд Києва задовольнив її позов, зобов"язавши главу держави відновити суддю КС на посаді.

25 березня 2008 року колегія з адміністративних справ Верховного суду України поновила на посаді суддю КС Станік.

Зараз ви читаєте новину «Станік відкликала свої підписи під документами КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі