субота, 13 січня 2018 08:12

Сталіна офіційно визнали винним у Голодоморі

Сталіна офіційно визнали винним у Голодоморі
Йосип Сталін із прибічниками штучно створили голод на території України. Фото: LiveJournal

Вісім років тому, 13 січня 2010 року, Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді в Україні у 1932-1933 роках.

Суд констатував, що Йосип Сталін, В'ячеслав Молотов, Лазар Каганович, Павло Постишев, Станіслав Косіор, Влас Чубар і Мендель Хатаєвич вчинили злочин геноциду. Водночас суд закрив кримінальну справу у зв'язку з їхньою смертю.

У травні 2009 року СБУ порушила справу. За її результатами слідчі встановили, що вказані особи штучно встановили умови життя, розраховані на часткове фізичне знищення української національної групи.

У свою чергу, онук Йосипа Сталіна Євген Джугашвілі зажадав від генпрокурора України порушити кримінальну справу проти співробітників СБУ і суддів, які "опорочили" його діда.

За підрахунками Інституту демографії і соцдосліджень, внаслідок геноциду в Україні загинули 3,941 млн людей. Кумулятивні втрати України від Голодомору 1932-1933 років, за даними СБУ, склали 10,63 млн людей (3,941 млн загиблих і 6,122 млн ненароджених).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідниця розповіла про спілкування зі свідками Голодомору

Історики заявили, що від Голодомору 1932-1933 років загинули щонайменше 7 млн українців. Цифру 3,5 млн вивели, опираючись на результати радянських переписів населення.

Зараз ви читаєте новину «Сталіна офіційно визнали винним у Голодоморі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі