четвер, 03 червня 2010 09:55

США занепокоєні обмеженням свободи слова в Україні

США занепокоєні обмеженням свободи слова в Україні
Американський держдепартамент обговорив з тимчасовим повіреним України в США питання, пов'язані зі свободою слова і зборів в Україні.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря американського відомства Філіпа Кроулі.

"Сьогодні держдеп підняв питання, що мають відношення до свободи слова і зборів в Україні, включає повідомлення про недавні контакти між представниками органів безпеки і ректором Українського католицького університету у Львові", - говориться в повідомленні.

Держдеп також висловив стурбованість низкою дій влади які можуть трактуватися як такі, що обмежують свободу слова.

"Ми вітаємо пропозицію керівника держбезпеки України зустрітися з ректором університету ... Українці повинні пишатися демократичним прогресом ( країни), і ми сподіваємося, що рух по шляху прогресу буде продовжено", - наголошується в повідомленні Держдепу США.

Раніше ректор Українського католицького університету у Львові Борис Гудзяк заявив про спроби працівників СБУ "схилити його до співпраці".

У своєму зверненні він розповідає про зустріч з працівником СБУ, який повідомив, що адміністрація університету повинна інформувати студентів про відповідальність за протиправну діяльність під час акцій протесту. Ректор зазначив, що йому запропонували підписати відповідного листа про те, що адміністрацію попередили про відповідальність. Такий "лист" він розцінює як згоду на співпрацю, або простіше – "вербування".

Ректор також заявив, що у вищу освіту повертаються страх і пристосування, а на УКУ в наступні місяці можуть чинити тиск. На його переконання, такі дії спецслужб мають на меті обмежити громадянську свободу, демократію і людську гідність.

У свою чергу, речник СБУ Марина Остапенко підтвердила факт зустрічі працівника СБУ з ректором католицького університету. За її словами, зустріч відбувалася у рамках чинного законодавства з метою попередження порушення закону.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «США занепокоєні обмеженням свободи слова в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі