середа, 04 квітня 2007 08:28

США ведуть таємну війну з Іраном за допомогою пакистанських бойовиків

З 2005 року американська розвідка координувала дії пакистанського озброєного угрупування "Джунуд Аллах", відповідального за здійснення ряду терактів на іранській території. США здійснювали фінансування "Джунуд Аллах" ("Солдати бога") з непідконтрольних президентові та Конгресу США фондів. Гроші передавалися лідерові угрупування Абдулмаліку Рігі через іранських емігрантів, що мають зв"язки в країнах Європи і Персидської затоки.

Бойовики "Джунуд Аллах" займалися, переважно, нападами на іранських військовослужбовців і співробітників розвідки, яких в ході неглибоких рейдів на територію Ірану викрадали, а потім, доставивши їх до Пакистану, страчували, записуючи екзекуції на відео. Сам Рігі неодноразово заявляв про те, що особисто страчував кілька іранців.

Незважаючи на те, що офіційний представник ЦРУ США відмовився визнати достовірність повідомлень про американську підтримку "Джунуд Аллах", деякі колишні співробітники ЦРУ визнали, що ситуація навколо цього угрупування сильно нагадує історію фінансування нікарагуанських контрас в 80-х роках минулого століття. Тоді Центральне розвідувальне управління забезпечувало бойовиків грошима через треті країни, такі, наприклад, як Саудівська Аравія, повідомляє з посиланням на ABC News Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США ведуть таємну війну з Іраном за допомогою пакистанських бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі