неділя, 03 квітня 2011 16:42

США припиняють свою участь у військовій операції в Лівії

США припиняють свою участь у військовій операції в Лівії

Збройні сили США припиняють свою безпосередню участь у військовій операції в Лівії, передаючи обов'язки з завершення місії Великобританії, Франції та іншим союзникам по НАТО, повідомляють ЗМІ з посиланням на представників Пентагону.

Починаючи з неділі, ВПС США припинять авіаудари по військовим об'єктам лівійського лідера Муамара Каддафі. Американські есмінці і підводні човни, що перебувають біля узбережжя Лівії в Середземному морі, також припинять запуск по її території крилатих ракет Томагавк.

За даними Пентагону, вже в суботу з військових кораблів не було запущено жодної ракети. Командування однак вирішило поки не відкликати кораблі із зони операції на випадок, якщо іншим силам НАТО ще буде потрібна військова підтримка.

Участь американських військових в операціях в Лівії відтепер буде можливою тільки за попереднім запитом НАТО і після відповідного схвалення у Вашингтоні, зазначає агентство.

Раніше повідомлялося, що військова операція в Лівії коштує США мільйонів доларів, причому найбільша частина витрат пов'язана з перекиданням військ в район бойових дій і з забезпеченням їх боєприпасами і спорядженням. За приблизними оцінками Пентагону, військові витрати США в Лівії за перші десять днів операції склали близько 550 мільйонів доларів.

Нагадаємо, 17 березня Радбез ООН оголосив про створення над Лівією зони вільної віяд польотів для того, щоб запобігти бомбардуванню зайнятих опозицією міст і врятувати від загибелі місцевих жителів. Документ також передбачає можливі бойові дії без застосування наземних сил. Згодом коаліція п'яти західних країн - США, Франції, Великобританії, Канади і Італії - почала завдавати ракетних ударів по території Лівії. В результаті ударів була виведена з ладу система ППО країни, а також інші військові об'єкти. Операція міжнародної коаліції отримала назву Одіссея. Світанок. 22 березня глава міністерства оборони США Роберт Гейтс заявив, що коаліційні сили незабаром припинять активну фазу військових операцій у Лівії.

Зараз ви читаєте новину «США припиняють свою участь у військовій операції в Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі