середа, 06 листопада 2019 19:48

Справи Майдану хочуть поховати - адвокат Небесної сотні

Справи Майдану хочуть поховати - адвокат Небесної сотні
Спротив розслідуванню справ ішов із самого початку, каже юрист. Фото: УНІАН

Справи Майдану не хочуть далі розслідувати.

Про це Gazeta.ua сказав адвокат родин Небесної сотні Павло Дикань.

"Передачу справ Генпрокуратури не підготували, хоча про це було відомо кілька років. Ми подавали пропозиції. А час підходить. Таке враження, що справи Майдану стали нікому не цікаві. Зокрема, ДБР. Сьогодні увага до них просто відсутня. Будуть передаватися 5 років, там строки повитікають, там матеріали втратяться.

Ситуацією найбільше володіє слідчий, який вів справу. Її передача до іншого – трохи складна процедура. Крім паперів потрібно передати ще й бачення, загальну картину. Але в електронному вигляді таке не фіксується, системи не зробили.

Більш-менш ефективним шляхом було б переведення всієї команди слідчих, які б працювали над цим, до бюро. Створення там окремого департаменту, який фактично продовжував займатися своєю роботою. Однак керівника звільнили, групу прокурорів переполовинили, слідчі так само "підвішені у повітрі". Виглядає, як спланована акція, щоб всі справи були просто втрачені.

Виглядає, як спланована акція, щоб всі справи були просто втрачені

Можна передбачити, що ті призначаються на півроку чи на рік. За цей час провести перевірку справ, встановити чи належно вони розслідувалися, які були помилки. Далі змінювати склад слідчих – додавати, залучати інші правоохоронні органи. Це вже варіанти, які можна розглядати. Майбутній Офіс генпрокурора не робить нічого для того, щоб разом з ДБР розробити процедуру і підкріпити її законодавчо.

Зараз справи передаються в нікуди. Ну допустимо, що у Труби такі люди є. Але сама процедура передачі складна. Без залучення тих слідчих, які вже працювали, розслідування буде фактично втрачене.

Не скажу, що департамент Горбатюка був ідеальним, але вони завжди були "білою вороною" на фоні Генпрокуратури. Розслідували надзвичайно важкі справи. Були більш ефективними за інші департаменти. Якраз був приклад того, що люди можуть працювати.

Спротив розслідуванню справ ішов із самого початку. Як мінімум, з боку керівництва Генпрокуратури. Знаємо випадки, коли ще у 2015-16-у роках підозри щодо високопосадовців не погоджувалися по півроку і більше. Як то справа Ульянченко, потім щодо Лукаш. Рішення довго затримувалися. Це було за Шокіна, Луценка. Тепер продовжується за Рябошапки. На жаль, у системі продовжують працювати люди, які між собою пов'язані дружніми, фінансовими, сімейними зв'язками. "Своїх" не здають.

Важко сказати, коли тепер будуть результати. За тих умов, які зараз, можливо – ніколи. Або будуть по дуже маленьким справам, які не стосуються високопосадовців. Притягнуть якихось "стрілочників", - каже Павло Дикань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський прийшов на меморіал Героїв Небесної сотні

Розслідування злочинів, пов'язаних із протестами у 2013-2014-х на Майдані, тимчасово призупиниться через велике навантаження на ДБР. Про це заявив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

З 20 листопада всі провадження, які не завершені прокуратурою, перейдуть до інших правоохоронних органів. У тому числі, до Державного бюро розслідувань. Серед них – розслідування злочинів проти Майдану.

Зараз ви читаєте новину «Справи Майдану хочуть поховати - адвокат Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі