четвер, 22 жовтня 2020 09:37

Справа Верланова довела, що СБУ необхідно позбавити права на слідство - Шабунін

Справа Верланова довела, що СБУ необхідно позбавити права на слідство - Шабунін
Голова правління громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін: "Історія справи проти ексголови ДПС Сергія Верланова - залізобетонна підслідність НАБУ". Фото: УНН

Історія справи проти ексголови ДПС Сергія Верланова - черговий приклад того, як СБУ "використовує" право на слідство, і чому це право в СБУ треба забрати, як і будь-які інші повноваження у сфері протидії корупції.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав громадський діяч, голова правління громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін.

"Ця історія - залізобетонна підслідність НАБУ. Те, що підозру організували СБУ і ОГП, вже викликає серйозні сумніви в обгрунтованості цього дійства. Є у мене відчуття, що в НАБУ авторів ідеї послали, оцінивши її юридичну частину. Набагато більше це схоже на спробу Баканова і Венедіктової прикритися від критики в зливанні вже розслідуваних (детективами НАБУ) топсправ", - пише Шабунін.

За його словами, приклади таких "розслідуваних" справ – це блокування Бакановим підозр у справі Приватбанку Коломойського, відмова Венедіктової відновити незаконно закрите провадження "Роттердаму +" Ахметова, кришування Зеленським і Венедіктовою "суддів" ОАСКу.

"Справа Верланова – це схоже на бажання Зеленського сподобатися виборцям. Для цього не треба вигадувати злочини, треба припинити блокувати покарання по злочинах справжніх. Тим більше - вже розслідуваних", - підкреслив Шабунін.

Водночас, ексголова ДПС Верланов на своїй сторінці в Facebook повідомив, що СБУ сфабрикувала справу проти нього, в основі якої – політичні та особисті мотиви деяких осіб.

"Моя справа – це частково про політику, частково про особисту помсту. Щодо першого, все зрозуміло: замість боротьби зі справжніми корупціонерами влада піариться, "доганяючи" реформаторів, і мій випадок тут не поодинокий. Є справи у Макса Нефьодова, доволі недвозначні перевірки проходять у Нафтогазі, йде пресинг реформаторської команди в керівництві Нацбанку та інших людей, що змінювали країну на краще", - пояснив Верланов.

На його думку, в справи проти нього є й інший мотив.

"За час своєї каденції у мене з'явилось багато впливових ворогів, які, на жаль, повернулись до влади і не тільки відмотують реформи, але й переслідують тих, хто міняв систему. Конвертатори, спиртова мафія, чиновники та політики, чиїх людей я відмовлявся брати на посади, податківці минулих та позаминулих часів, яких я відсунув від корупційного корита", - пише Верланов.

Він також підкреслив, що очевидним доказом неспроможності звинувачень є сам факт "розслідування" справи Службою безпеки, яка не має відношення до відміни податкових рішень-повідомлень і зловживань владою. У рамках антикорупційної інфраструктури справа мала бути винятково підслідною НАБУ.

"Нема й доказів моєї зацікавленості у вирішенні справи на користь найбільшого інвестора, який переміг чи не на єдиному прозорому кейсі приватизації в історії України. Це й не дивно, бо корисних мотивів там не було, було лише бажання припинити практику державного рекету по відношенню до білого бізнесу та зекономити бюджетні гроші на судовий збір безнадійно програшної справи", - зазначив Верланов.

Як раніше повідомлялося, заступник генерального прокурора повідомив про підозру в зловживанні владою та службовим становищем колишньому голові ДПС Верланову. Його звинувачують в умисному, з метою отримання неправомірної вигоди для юридичної особи використанні влади і службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, що охороняються законом. Сам Верланов називає справу проти нього "замовною". "Вважаю, що кримінальне провадження, яке розслідує СБУ, - це чергова юридична нісенітниця по своїй суті та має всі ознаки замовного", - заявив Верланов.

Зараз ви читаєте новину «Справа Верланова довела, що СБУ необхідно позбавити права на слідство - Шабунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі