пʼятниця, 10 липня 2020 14:40

Союз не склався. Як Пальчевський пішов від Смешка до Столара

  Кілька тижнів тому з'явилася інформація, що рейтинговий кандидат в мери Києва Андрій Пальчевський нібито хоче заручитися підтримкою рейтингової партії "Сила і Честь" Ігоря Смешка. Однак це об'єднання так і не відбулося
Кілька тижнів тому з'явилася інформація, що рейтинговий кандидат в мери Києва Андрій Пальчевський нібито хоче заручитися підтримкою рейтингової партії "Сила і Честь" Ігоря Смешка. Однак це об'єднання так і не відбулося

1 липня в ефірі телеканалу ZIK з пулу "каналів Медведчука" Андрій Пальчевський повідомив про намір створити власну партію. "Це буде "Перемога. Пальчевського"... На виборах люди повинні знати, за кого вони голосують. Зеленському пощастило з прізвищем. Можна було написати: "зелена партія", "зелений фургон", після виступу Клітіної вчора - "зелені груди", "зелені обійми", і всі розуміли. А ось з Пальчевським що ви намалюєте? Уявляєте, які асоціації? Тому я змушений своє прізвище ставити, це сказали технологи", - зазначив він. Політик і телеведучий також розповів, за чий рахунок буде фінансуватися нова політична сила. "Я буду збирати людей, які щось можуть. Це люди, які вже щось мають", - зазначив Андрій Пальчевський, однак прізвищ фінансових донорів своєї партії так і не назвав. Зате оприлюднив першу партійну трійку, в яку крім нього увійшли відомий психіатр Семен Глузман і лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська, передає Depo.ua.

Нагадаємо, кілька тижнів тому в ЗМІ з'явилася інформація про переговори Пальчевського з партією "Сила і Честь" Смешка. Тоді писали, що це може бути досить взаємовигідний проект: Пальчевський - серед лідерів у рейтингу кандидатів у мери Києва, а "СіЧ" в різних соцопитуваннях має рейтинг, який лише трохи не дотягує до прохідних 5% у разі парламентських виборів. Подвоєння зусиль, писали тоді, дає хороші шанси отримати фракцію в Київраді і Пальчевському, і Смешку.

При цьому, зазначали автори публікації, існує кілька нюансів, які можуть завадити цьому союзу: різна ідеологія, що рано чи пізно може спричинити розкол політпроекту з негативними наслідками для потенційних союзників; небажання лідерів "Сили і Честі" критикувати президента Зеленського, якого Пальчевський критикує і досить жорстко; відсутність зростання рейтингу в разі об'єднання. Знову ж таки, через істотні ідеологічні відмінності, які заважають виборцю сформувати чітку думку як про Пальчевського, так і про політсилу Смешка.

Зрештою союз не відбувся. Чи висуне тепер "Сила і Честь" власного кандидата в мери - сказати важко. Червневе опитування соціологічної групи "Рейтинг" зафіксувало рівень підтримки партії Смешка на рівні 3,7%, це досить пристойний результат для старту передвиборної кампанії. І цікавий для тих, хто хоче під брендом "СіЧ" поборотися за крісло столичного градоначальника. Втім, є невелике уточнення: мова йде про підтримку в межах країни, рейтинг політсили в Києві відомий, мабуть, лише з закритих вимірів.

А ось що стосується Пальчевського, то тут можна припустити, що він вибрав для себе більш близьких за ідеологією союзників - людей, пов'язаних з ОПЗЖ. А саме називають депутата від цієї політсили, ще недавно одного з сірих кардиналів столичної влади Вадима Столара. Точніше, сірим кардиналом він залишився, тільки зараз зусиллями Банкової його "відтерли" від безпосереднього впливу на мера столиці і його команду, але не від навколополітичних процесів в Києві.

Як стверджують джерела, за новим проектом Пальчевського може стояти саме Столар, якому вигідно мати рейтингового кандидата на виборах мера в столиці. Такий кандидат, та ще й з добре підвішеним язиком, здатний одних політиків "розмазати", іншим, навпаки, "підмазати". А ще в разі виходу в другий тур, навіть якщо розрив з найбільш рейтинговим, Кличком, буде значний, подібний висуванець все одно залишається цінним "лотом" при політичних торгах як з Банковою, так і з командою чинного мера.

У свою чергу Пальчевському може бути вигідна співпраця з сірим кардиналом Києва, яка дає йому додаткові медіаресурси не тільки на каналах з "пулу Медведчука", соратника Столара, але і на міському телеканалі Kyiv.live, про швидкий запуск якого повідомили в травні. А перспектива стати другим на виборах мера столиці взагалі відкриває перед будь-ким непогані шанси вирости до рівня політика, впізнаваного не тільки в Києві. Головне - не перемудрувати з вибором політичних партнерів, оскільки, як відомо, рейтинг - штука мінлива: чим вище політик дереться вгору, тим болючіше падає додолу.

Зараз ви читаєте новину «Союз не склався. Як Пальчевський пішов від Смешка до Столара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі