середа, 21 березня 2012 13:43

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Сотня видатних діячів України попросили Януковича звільнити Тимошенко

Сотня видатних діячів України попросили Януковича звільнити Тимошенко

Близько 100 видатних діячів України попросили президента Віктора Януковича помилувати колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

"Звертаємося до вас з проханням своїм указом невідкладно помилувати Юлію Тимошенко і повністю звільнити її від відбування несправедливого покарання", - сказано в їхньому зверненні на адресу глави держави.

Лист оприлюднили на прес-конференції в середу герої України: письменник Дмитро Павличко, голова комісії з питань помилування при президенті Україна (2005-2008 роки) Левко Лук'яненко, а також суддя міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії в Гаазі Володимир Василенко.

"Політично мотивоване і протизаконне рішення про позбавлення волі на 7 років колишнього прем'єр-міністра України, голови партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко ми сприймаємо як виклик усьому українському суспільству, наругою над демократією, свободою і правами людини", - зазначено в зверненні.

ВІДЕО: "Бютівці" принесли на брифінг Богословської кастрюлі і не дали їй говорити про Тимошенко

"Незаконний вирок Печерського суду дискредитує не тільки українську державу, а й вас, як президента України, гаранта Конституції України, який мав би захищати права своїх громадян", - також підкреслено в листі.

"Ми глибоко впевнені, що вам, пане президент, слід піднятися вище від особистих образ і, щоб, нарешті, виправити цю ненормальну ситуацію, зупинити Україну від подальшого сповзання в хаос, політичної вендети, громадського протесту та незаконность", - написали представники української інтелігенції.

У листі зазначено, що для виправлення цієї ситуації голові держави необхідно змінити порядок здійснення помилування і закріпити право клопотання про це не тільки за самим ув'язненим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" вимагають переголосувати постанову про асоціацію Україна-ЄС

Лук 'яненко нагадав, що раніше при президенті Україна право клопотання про помилування було закріплено не тільки за ув'язненими, але і його рідними, іншими громадянами, громадськими організаціями. Однак указом президента В.Януковича від 16 вересня 2010 року порядок був змінений і право клопотання про помилування було закріплено тільки за укладеним.

За словами Лук'яненка, клопотання про помилування означає визнання законності вироку, тому Тимошенко, яка не визнала на суді законності свого вироку, не може звернутися за помилуванням.

Зараз ви читаєте новину «Сотня видатних діячів України попросили Януковича звільнити Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

180

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі