пʼятниця, 27 квітня 2007 10:14

Сьогодні повинна початися парламентська виборча кампанія

З п"ятниці 27 квітня в Україні повинна стартувати виборча кампанія по дострокових виборах у Верховну Раду, які призначені, згідно з указом президента, на 24 червня.

Виборча компанія повинна продовжитися 59 днів з урахуванням самого дня виборів.

Згідно з статтею 102 закону "Про вибори народних депутатів", що регламентує проведення позачергових виборів, вже з п"ятниці повинне початися висунення кандидатів в депутати, яке повинне завершитися за 40 днів до дня виборів, тобто 14 травня.

Висунення відбувається на партійних або міжпартійних з"їздах виборчих блоків (зборах, конференціях). При цьому не пізніше, ніж за 5 днів в Центральну виборчу комісію подається сповіщення про проведення такого з"їзду.

Перед цим рішення про створення виборчого блоку ухвалюється на з"їзді (зборах, конференції) кожної партії, яка в нього входить.

Подача документів для реєстрації кандидатів в депутати в ЦВК повинна завершитися за 30 днів до дня виборів (24 травня), останній термін реєстрації - за 25 днів до дня виборів (29 травня). Для реєстрації партійного списку партія (або блок) повинна представити копію свідоцтва про свою реєстрацію (блок - всіх партій, що входять в нього) і статуту, завірені в Міністерстві юстиції після дати оголошення про початок виборчої кампанії, а також внести грошову заставу в сумі 2 тис. мінімальних розмірів заробітної плати (840 тис. грн.). Крім того, кожен кандидат в народні депутати, внесений до партійного списку, повинен уявити декларацію про майно і доходи за рік, передуючий виборам.

Для проведення дострокових парламентських виборів використовуються ті ж територіальні округи і виборчі ділянки, створені для проведення останніх виборів.

Дільничні виборчі комісії повинні бути сформовані окружними виборчими комісіями не пізніше, ніж за 12 днів до дня виборів (11 червня) по представленнями парламентських партій і блоків. Такі подання повинні бути внесені не пізніше, ніж за 15 днів до дня виборів (8 червня).

Списки виборців складаються і виготовляються в порядку, встановленому для чергових виборів, і повинні бути передані в окружні комісії не пізніше, ніж за 20 днів до дня виборів (3 червня).

Представники ЦВК неодноразово заявляли, що провести дострокові вибори у Верховну Раду на підставі законодавчих норм, що діють, практично неможливо, пише Інтерфакс-Україна. 
Зараз ви читаєте новину «Сьогодні повинна початися парламентська виборча кампанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі