Ексклюзиви
середа, 05 листопада 2008 15:34

Щоб потрапити в Раду, потрібно 15 мільйонів

Щоб потрапити в Раду, потрібно 15 мільйонів

Новим політичним проектом для проходження у Верховну Раду, насамперед, необхідні фінансові і медійні ресурси.

У цьому упевнені експерти, опитані Центром соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір", думку яких представив на прес-конференції голова правління Центра Сергій Таран.

Зокрема, 95,6% опитаних експертів вважають, що новим політичним проектам, що прагнуть потрапити в парламент, необхідні в першу чергу фінансові і медійні ресурси, 75,6% експертів визначальним називають політичний ресурс, тобто, наявність переконливих рейтингів лідерів нових політичних проектів, і 69% віддають перевагу кадровому ресурсу, повідомляє Ліга.net.

Таран підкреслив, що дуже показовим є те, що менше половини опитаних експертів 48,9%, вважають, що адміністративний ресурс не є визначальним для того, щоб новий політичний проект міг потрапити у Верховну Раду.

У свою чергу, як підкреслив глава Комітету виборців України Ігор Попов, у зв"язку з економічною кризою всі суб"єкти виборів будуть мати проблеми з фінансовим ресурсом на виборчу кампанію, але в позапарламентських партій ця проблема буде особливо гострою.

За словами Попова, за суб"єктивними підрахунками, нові політичні проекти повинні зібрати від $15 до 20 млн. у неофіційний виборчий фонд. Відповідно до практики, це не під силу навіть перспективним політичним гравцям.

На питання "Які з проектів найбільше можуть претендувати на роль якісно нової політичної сили?", експерти дали таку відповідь: 44% опитаних експертів вважає, що це "Свобода" Тягнибока, 40% - Арсеній Яценюк та його гіпотетичний проект, 33,3% - Анатолій Гриценко та його гіпотетичний проект, 15,6% - Блок Черновецького.

13,3% вважають новою силою Віталія Кличка та його гіпотетичний проект (партія), 8,9% - Дмитра Андрієвського (Українська селянська демократична партія), 4,4% - Громадянську партію "Пора" (Владислав Каськів), 4,4% - Раїсу Богатирьову та її політичний проект.

Жоден з експертів не вважає партію "Єдиний Центр" (Ігор Кріль) та Союз лівих сил (Василь Волга) якісно новими політичними проектами, йдеться в прес-релізі "Соціовиміру".

Опитування було проведено Центром "Соціовимір" з 30 жовтня по 4 листопаду 2008 року. У цілому було опитано 45 експертів - політологів, журналістів, політтехнологів і політоглядачів.

Зараз ви читаєте новину «Щоб потрапити в Раду, потрібно 15 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути