середа, 09 червня 2021 15:52

Що стане для влади Зеленського політичним самогубством

Що стане для влади Зеленського політичним самогубством
Юрист Роман Маселко пояснив, за що найбільше потрібно боротись у впровадженні судової реформи. Фото: facebook.com/roman.maselko

Судова реформа - це питання збереження держави. Не можемо нехтувати підтримкою Сполучених Штатів - постійно обіцяти і не виконувати. Про це каже адвокат, член правління фундації Dejure, експерт групи судової реформи Реанімаційного пакету реформ Роман Маселко у розмові з Gazeta.ua

Яких найперших змін потребує судова система?

- Є два законопроєкти: 3711-д, який передбачає порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії і 5068 - формування Вищої ради правосуддя. Ключові зміни, які зараз потрібно внести, щоб запустити справжню судову реформу, - це перезавантажити Вищу раду правосуддя та нарешті сформувати Вищу кваліфікаційну комісію. Без цього реформа неможлива, і як сказав глава Венеційської комісії Джанні Букіккіо, приречена на провал. Ці органи складалися в основному з суддів, яких обирали самі ж судді, і на виході їхні члени мали сумнівну репутацію, статки і виносили такі ж рішення. Очищення судової системи не відбувалось, бо не можуть такі судді звільняти собі подібних. Тому потрібно не лише ВРП і ВККС перезавантажити. Але й сформувати нову процедуру призначення.

Судді зможуть заблокувати будь-якого реального кандидата, який захоче змінити систему

Активісти кажуть, потрібно змінювати наявні законопроєкти. Які положення у них найбільш гальмують реформу?

Уся боротьба по законопроєктах відбувається за конкурсну комісію, яка обиратиме і членів ВККС, і склад ВРП. Громадськість, експерти, міжнародне співтовариство та й влада пообіцяли, що конкурсна комісія складатиметься наполовину з авторитетних міжнародних експертів, а також наших - від Ради суддів. Але щоб розірвати кругову поруку і щоб ця комісія не набрала таких, як зараз, треба міжнародним членам дати пріоритет. Якщо буде три проти трьох, голоси іноземців повинні мати більшу вагу. Люди, які не хочуть змін, наполягають, що так не має бути. Теперішній законопроєкт 3711-д передбачає склад комісії за участі "міжнародників" і наших суддів, але не передбачає пріоритетного голосу. Це означає, що судді зможуть заблокувати будь-якого реального кандидата, який захоче змінити систему.

Боротьба відбувається і за те, що конкурс до Вищої кваліфікаційної комісії має відбуватися без контролю діючої Вищої ради правосуддя. Виглядає, що законопроєкт 3711-д спершу хочуть прийняти про формування ВККС і запустити його під контролем нереформованої Вищої ради правосуддя, а потім перезавантажувати ВРП. Букіккіо з Венеційської комісії каже, що категорично не можна процес формування нової ВККС віддавати у руки старої ВРП до моменту її перезавантаження. 3711-д якраз це передбачає. Законопроєкт 5068 непоганий, але теж не передбачає пріоритету "міжнародників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сховати Коломойського, втримати рейтинги - експертка про закон Зеленського

Заява Венеційської комісії досить різка.

Це був чіткий і однозначний сигнал українській владі. Так кажуть дуже рідко. Зазвичай, вказують на помилки розпливчасто, рекомендують, а не дають вказівки. Означає, що це надзвичайно важливо, аби реформа рухалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп запросив з бюджету США сотні мільйонів доларів для України

Чи прислухається влада цього разу?

До цього прив'язане все міжнародне фінансування - Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу. Інакше нас позбавлять цих коштів. Та й позиція Сполучених Штатів зараз досить чітка. За останніми новинами Володимира Зеленського запросили до Білого дому, але має туди приїхати з конкретними результатами реформ. Судова є першою. Американці теж звертали увагу, що судова реформа без перезавантаження Вищої ради правосуддя, як це рекомендує Венеційська комісія, неможлива. Враховуючи ці фактори, якщо наша влада не націлена на провал у всьому і зміну зовнішньополітичного вектору, що є політичним самогубством, то будуть змушені це зробити. Питання у термінах. Ці зміни мали внести ще до жовтня минулого року, як ми обіцяли МВФ. Є вірогідність, що це відбудеться до зустрічі Зеленського і Байдена. Сподіваємось, це буде не імітацією, як попередня реформа 2016-го року, яка провалилась через нівелювання ВККС і ВРП - їхні члени тоді протягували недоброчесних.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №3711-д "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України", яким врегульовується процедура добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Венеційська комісія вважає, що підготовлені Верховною радою зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", у разі їхнього ухвалення, вб'ють судову реформу. Про це заявив глава Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час виступу на конференції "Демократія у дії"

США хотіли б побачити реальні результати реформ в Україні перед тим, як президенти Джо Байден і Володимир Зеленський зможуть зустрітися в Білому домі, заявив Держсекретар Ентоні Блінкен.

Зараз ви читаєте новину «Що стане для влади Зеленського політичним самогубством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі