пʼятниця, 08 серпня 2008 14:05

Що може об"єднати команди Ющенка і Януковича - політолог Карасьов

Якщо президентські вибори підуть у форматі "Янукович - Тимошенко", то Тимошенко ці вибори виграє. Реальніший варіант комбінації "Ющенко - Януковича"... у боротьбі проти Тимошенко, - каже про майбутні президентські перегони політолог Вадим Карасьов.

"Тимошенко може успішно працювати одночасно і із західним, і зі східним електоратом. Основна тематична структура президентської кампанії Тимошенко - це не ідеологічні, не гуманітарні, не культурно-лінгвістичні проблеми, а функціональні проблеми, такі, як корупція, боротьба з олігархами, зарплати, пенсії. Ця соціальна поверхня надає Тимошенко можливість не прив"язуватися до конкретного регіону, - відзначив в інтерв"ю "Дню" перспективи можливого протистояння Тимошенко і Януковича на майбутніх президентських виборах директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - Якби кандидатом був Ющенко, то зрозуміло, що тут пішов би регіональний розкол, і НАТО зустрілося б з антиНАТО, йшла б ідеологічна боротьба двох Вікторів. Але проти Тимошенко з її функціональною тематикою ця стратегія не грає".

"Тимошенко розправиться з Януковичем так само легко, як з Азаровим"

"Виграти у Тимошенко Партія регіонів не зможе. Ми бачили, що коли в парламенті було піднято питання про вотум недовіри Тимошенко, як вона легко розправилася з аргументами Азарова! Ось така ж буде показова розправа і над Януковичем, якщо "регіонали" все ж таки зважаться на конкуренцію з Тимошенко, - аргументує свою точку зору експерт. - От чому Партія регіонів все-таки прагнутиме виходити на президентські вибори з кандидатом Януковичем лише в останню чергу, лише тоді, коли не вдасться домовитися (або з Ющенком, або з тією ж Тимошенко) про нову комбінацію еліт".

"Звичайно, хтось тут буде зайвим - або Тимошенко, або Ющенко... Але я думаю, що все-таки реальніше варіант комбінації Ющенко - Януковича, - підсумував Карасьов. - Так, є питання, пов"язані із зовнішньополітичними орієнтаціями. Але, врешті решт, якщо ці теми не форсувати, то я не бачу яких-небудь серйозних проблем, оскільки Закон "Про національну безпеку" 2003 року, який затверджувався і голосами Партії регіонів, допускає вступ України в НАТО. І якщо ми не отримаємо позитивні сигнали по ПДЧ (а ми їх не отримаємо), то цю тему на якийсь час можна зняти - з тим, щоб зберегти ліберальні параметри політичного режиму і економічної політики.

Саме лібералізація, нова хвиля економічних реформ, створення конкурентного ринку і суспільства інвесторів (а не споживачів, як у нас сьогодні) може бути загальною платформою і Партії регіонів, і президентської команди. Ось це на п"ять років другого терміну Президента Ющенка може стати об"єднуючою політичною повісткою, яку підтримає Партія регіонів", пише Цензор.

Зараз ви читаєте новину «Що може об"єднати команди Ющенка і Януковича - політолог Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі