четвер, 09 липня 2020 17:32

Шмигаль міг стати проти детінізації АПК з особистих інтересів - ЗМІ

Шмигаль міг стати проти детінізації АПК з особистих інтересів - ЗМІ
Коли прем'єр виступає проти детінізації в АПК - актуалізується питання не тільки про професійні компетенції глави Кабміну

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль міг виступити проти детінізації агросектора з особистих інтересів.

Про це йдеться в матеріалі "24 каналу" "Прем'єр-міністри на тіньовій стороні: чому Шмигаль і Гройсман проти 3131".

Нагадаємо, законопроєкт №3131 про детінізацію в АПК пропонує ввести поставлене податкове зобов'язання. Це не новий податок, а лише механізм для того, щоб примусити "тіньовиків" платити вже існуючі податки. Документ підтримав профільний комітет ВРУ й аграрні асоціації. Зі свого боку 8 липня на засіданні Кабміну Денис Шмигаль назвав законопроєкт "передчасним" і заявив, що має намір закликати Раду не голосувати за нього.

Сам документ прем'єр-міністр назвав спочатку законом "про збільшення податків на гектар землі", а потім - "законом про оренду".

"Шмигаль поспішив зробити заяву, не розібравшись у питанні. Адже ні про збільшення податків, ні про збільшення оренди в самому законопроєкті немає ні слова... До маніпуляцій подався і один з попередників Шмигаля - Володимир Гройсман. Законопроєкт він теж, судячи з усього, не відкривав. Замість цього згадав затерті до дірок страшилки (про скупку земель іноземцями. - Gazeta.ua.)", - йдеться в матеріалі.

Як вказує видання, на посаді прем'єр-міністра Гройсман не був зацікавлений в детінізації і боротьбі з корупцією у сфері АПК та земельних відносин. Його люди очолювали ключові відомства - Міністерство АПК і Госгеокадастр, який вважався однією з головних корупційних годівниць всього Кабміну. Шмигаль міг перейняти підхід свого попередника.

"Шмигаль, який зберігав мовчання з багатьох наявних агропитань. раптово перейнявся проблемами фермерів. Напрошується логічний висновок: нинішній прем'єр-міністр давно зрозумів корупційні схеми попереднього колеги - Гройсмана. Коли всі працюють "в білу", заробляти на корупції складніше. Тіньовий ринок землі - велика годівниця, яка, схоже, переходить у спадок разом з посадою прем'єр-міністра", - пише сайт "24 каналу".

Крім того, детінізація АПК дозволила б зменшити дефіцит бюджету, який на цей момент досяг 300 млрд грн, або 7,5% ВВП.

"Коли прем'єр виступає проти детінізації в АПК всупереч позиції самих виробників і значній дірі в держбюджеті, актуалізується питання не тільки про професійні компетенції глави Кабміну, а й про те, в чиїх інтересах він працює насправді", - підсумовує автор статті "24 каналу".

Зараз ви читаєте новину «Шмигаль міг стати проти детінізації АПК з особистих інтересів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі