четвер, 29 липня 2021 19:48

"Шляху до Ради більше не буде": чому розпадається "Голос"

"Шляху до Ради більше не буде": чому розпадається "Голос"
"Розпад партії почався із виходу Святослава Вакарчука. Він був цементуючою ланкою", каже Віктор Бобиренко. Фото: "Голос"

Партія "Голос", про вихід з якої заявляють народні депутати, за два роки зійде з політичної сцени і не зможе потрапити до Верховної Ради. У парламенті залишаться виключно вождистські партії, таку думку Gazeta.ua висловив політолог Віктор Бобиренко.

"Розпад партії почався із виходу Святослава Вакарчука. Він був цементуючою ланкою. Тоді ніхто більше не претендував на роль лідера. Нинішня ситуація – провал. "Голос" більше не стане парламентською фракцією. Зійде з політичної сцени за два роки. Ця ситуація ще раз засвідчить, що "молодих облич" виборці наїлися", – каже політолог.

З "Голосу" вийшла група тих, хто хотів будувати партію неавторитарного типу, говорить Бобиренко. "Тепер почнуть будувати вождизм. Це проблема всіх українських партій. Партію "Голос" також зібрав лідер – Святослав Вакарчук. Вони пробували зробити демократичні партію під ліберальні цінності. Але не вийшло. Це міг бути хороший експеримент. А тепер у парламенті будуть виключно вождистські партії", – наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік справі "вагнерівців": як в Офісі Зеленського "злили" спецоперацію

Додає: "Ті депутати, що зараз виходять, хотіли формування з багатьма лідерськими осередками. А воно може бути тільки під ідеологію. У нас є прихильники лібералізму, їх не багато, але електорат відточений".

Зараз експартійці "Голосу" почнуть шукати себе в інших політичних проєктах, каже Бобиренко. Додає: "Або намагатимуться створити свій. Але він буде приречений від початку. Потрібна впізнаваність – у нас більшість виборців не знає депутатів. Також потрібна медійна платформа".

Народні депутати від партії "Голос" публікують заяви про вихід із партії. Депутатка Олександра Устінова заявила, що голова партії Кіра Рудик "узурпувала владу". Заяву на вихід із партії опублікував депутат Ярослав Юрчишин. Про вихід із партії заявили депутати Соломія Бобровська, Юлія Клименко, Андрій Шараскін.

Партія "Голос" потрапила до Верховної Ради на позачергових виборах 2019 року. Список очолював лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук. За "Голос" проголосували 5,82% або 851 722 виборців. У парламенті фракція має 20 депутатів.

Торік у березні Вакарчук залишив посаду голови партії. На його місце обрали Кіру Рудик. У червні 2020-го Святослав здав мандат.

У червні цього року партію залишив волонтер Сергій Притула.

Також минулого місяця стався скандал - п'ятеро народних депутатів "Голосу", зокрема Рудик і Ярослав Железняк, проголосували за внесення до порядку денного засідання Верховної Ради законопроєктів "Слуги народу", що намагався відтермінувати норму про українську мову в кіновиробництві.

Після цього 10 нардепів із фракції оголосили про створення об'єднання "Справедливість".

Зараз ви читаєте новину «"Шляху до Ради більше не буде": чому розпадається "Голос"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі