середа, 09 червня 2021 15:23

"Слуги" знову почали просувати російську мову

"Слуги" знову почали просувати російську мову
На одній із акцій громадськості під парламентом на захист української мови. Фото: "Укрінформ"

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт, яким хочуть дозволити навчання іноземців у ВНЗ російською мовою.

Законопроєкт № 3717 "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства" ініціювали 12 членів фракції "Слуга народу" і один із групи "Партія "За майбутнє", повідомляє УНІАН.

Серед ініціаторів зокрема "слуга народу" Марія Мезенцева, яка очолює парламентську делегацію в ПАРЄ.

Документом передбачено зняти обмеження на навчання, зокрема російською мовою у вузах для іноземців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ткаченко підтримав скандальні правки мовного закону

"Взагалі соромно і гидко, що комітет освіти вважає нормальним робити єдиною привабливою рисою навчання в Україні - дозвіл викладання російською. Не якість освіти, не можливості працевлаштування, не матеріально-технічну базу, не можливості міжнародної співпраці. Прикро бачити таку меншовартість.

Адже це нормально - вчити мову країни, куди ти вступаєш. Чомусь щоб вступити у вузи Чехії - мусиш скласти іспити з чеської, щоб вступити в польські ВНЗ - треба скласти польську. І лиш в Україні ми живемо ностальгією за колишньою імперією.

Сподіваюсь, залі вистачить клепки не приймати це посміховисько", - написала у Facebook депутатка від "Голосу" Соломія Бобровська.

"Категорично проти таких змін! Офіційна позиція доведена всім членам комітету", - заявив у соцмережі уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Торік у вересні Верховна Рада провалила законопроєкт, який дозволяв навчання іноземців російською мовою у вищих навчальних закладах. Тоді голосувати за документ з трибуни закликала "слуга" Мезенцева.

Минулого тижня ВР не змогла внести до порядку денного законопроєкт про відтермінування норм про українську мову в теле- й кіновиробництві. Авторами законопроєкту є депутати від "Слуги народу" Микита Потураєв і Євгенія Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" знову почали просувати російську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі