вівторок, 14 липня 2020 18:27

"Слуги" засудили скандальний законопроєкт Бужанського

"Слуги" засудили скандальний законопроєкт Бужанського
Законопроєкт Бужанського полягає у скасуванні переходу учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову. Фото: Facebook-сторінка Бужанського

Народні депутати з фракції "Слуги народу" опублікували заяву, в якій не підтримують скандального законопроєкту № 2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти" їхнього колеги Максима Бужанського.

"Серед нас є російськомовні. Разом із тим ми повністю усвідомлюємо той факт, що розвиток і поширення державної української мови в системі освіти в нашій державі є запорукою загальнонаціонального порозуміння і єднання українського суспільства тією ж мірою, що і цінності демократії та верховенство права. Без захисту цих базових складових суспільної єдності прогрес в Україні неможливий.

Тому заявляємо, що законопроєкт №2362 суперечить нашим переконанням і вносить розкол у суспільство, створює напруження ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку.

З огляду на зазначене, з усією повагою до думки кожного народного депутата і його права вносити законодавчі ініціативи, заявляємо, що не підтримуємо законопроєкту № 2362 і не голосуватимемо за нього.

Закликаємо усіх колег, хто поділяє наші цінності, долучитися до цієї заяви шляхом поширення її на своїх сторінках у соціальних мережах", - йдеться в тексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після заяв Разумкова міняти мовний закон Ющенко нагадав про лінгвоцид з боку Росії

До заяви вже долучилися Ліза Богуцька, Дмитро Наталуха, Анна Бондар, Олександр Аліксійчук, Єгор Чернєв, Євген Петриняк, Богдан Яременко, Ростислав Тістик, Сергій Кузьміних, Дмитро Гурін, Ігор Василів, Дмитро Нальотов, Ліза Ясько, Вікторія Подгорна, Іван Юнаков, Дмитро Костюк, Андрій Богданець, Богдан Куцак, Олександр Санченко, Олександр Маріковський, Тетяна Циба, Анастасія Радіна, пише "Українська правда".

Законопроєкт Бужанського полягає в скасуванні частини закону про мову, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

Комітет Верховної Ради законопроєкт Бужанського відхилив.

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає обов'язкове використання української мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах громадського життя.

Закон передбачає штрафи за порушення, проте норми про адміністративну відповідальність почнуть діяти лише за 2 роки.

Українською мовою мають володіти чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, військовослужбовці-контрактники, працівники сфери освіти, медичної сфери, посадовці державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Частка мовлення українською мовою має становити щонайменше 90% загальної тривалості передач і фільмів на телебаченні й радіо.

Сфера обслуговування має працювати українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" засудили скандальний законопроєкт Бужанського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі