четвер, 08 жовтня 2020 11:17

"Слуги народу" розподілилися між олігархами й голосують за потрібні їм рішення

"Слуги народу" розподілилися між олігархами й голосують за потрібні їм рішення
Гасло, під яким Зеленський ішов на вибори

Фракція "Слуги народу" розбалансована. А ті, хто зайшли у Верховну Раду під брендом партії президента Володимира Зеленського, відстоюють інтереси олігархів.

Про представництво інтересів олігархів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського у фракції пише "Українська правда".

"Не секрет, що в Коломойського є багато своїх у "Слузі". Зараз їх ще побільшало: комусь помогли, комусь "принесли". Думаю, в нашій фракції в нього уже людей під 40. Якщо додати сюди "За майбутнє", то в Раді Коломойський може зібрати 60-70 голосів", – розповідає один із нардепів "СН".

Інтереси Ахметова представляють 20 "слуг" з так званої "групи Іллі Павлюка (бізнесмен із Чернівецької обл. - Gazeta.ua)". Вони протягують потрібні СКМ Ахметова поправки та закони або навпаки саботують незручні для олігарха норми. Як, наприклад, під час голосування невигідного ДТЕКу закону про врегулювання кризи неплатежів на ринку електроенергії. Більшість або не голосували, або утримались.

На останніх засіданнях ці "слуги" не голосували за необхідні владі економічні питання чи бюджетні зміни, обмежуючись ратифікаціями. Через те, що їхній групі не дали взяти під контроль митницю в Бердянську. Порт у цьому місті разом із портом у Маріуполі є ключовими для морських вантажних перевезень компаній Ахметова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Зеленський втретє дав інтерв'ю на телеканалі Ахметова

Загалом у парламенті з Ахметовим пов'язують 30-40 депутатів: це кілька мажоритарників "Опозиційного блоку" на чолі з Вадимом Новинським, кілька людей, наприклад Сергій Тарута чи Михайло Волинець у "Батьківщині".

"Павлюки не голосують. Дніпропетровські "мажори" взагалі навіть не приїжджали на останні голосування. Ви ж розумієте, що Рада пішла на карантин не тому, що багато хворих, а тому, що взагалі не було голосів", – розповідає депутат від "Слуги народу".

"Розумієте, в Коломойського в Раді набагато більше можливостей, ніж у Ахметова. А в уряді Ігор Валерійович фактично не має своїх людей, на відміну від Ріната. І цей дисбаланс напружує Коломойського", – кажуть у фракції "СН".

Тривають непублічні перемовини між Офісом президента і депутатською групою "За майбутнє", якою опікується у ВР партнер Коломойського Ігор Палиця.

"Бєня трохи шантажує Зеленського, що виведе своїх зі "Слуги народу" і розвалить коаліцію. А натомість пропонує посилити її за рахунок входження групи "За майбутнє", – розповідає один із найвпливовіших представників нинішньої влади.

Суть шантажу – під загрозою дострокових виборів змусити Зеленського поділитися владою з "перевіреними професіоналами". У тому числі – віддати крісло прем'єра чи віцепрем'єра Палиці, пишуть журналісти.

Минуло 500 днів, як Володимир Зеленський склав присягу президента. Торік на позачергових парламентських виборах його партія "Слуга народу" отримала більшість депутатських мандатів.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги народу" розподілилися між олігархами й голосують за потрібні їм рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі