середа, 20 січня 2021 14:11

"Слуги" кажуть, що партії перестали звітувати, і написали законопроєкт

"Слуги" кажуть, що партії перестали звітувати, і написали законопроєкт
Цього року із державного бюджету на фінансування 5 парламентських партій виділили 697 млн грн. Фото: @NationalBankOfUkraine

У Верховній Раді пропонують скасувати відтермінування подання партіями фінансових звітів.

Про проєкт змін до закону "Про політичні партії в Україні" повідомила заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Торік у квітні, коли епідемія набирала обертів, набув чинності закон, що дозволив партіям надавати щоквартальні фінансові звіти з відтермінуванням, не пізніше, ніж на 40-й день після закінчення карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партії Тимошенко зупинили держфінансування через порушення

"Проблема в тому, що карантин триває досі, а звітів від більшості партій немає ні за 1-й, ні за 2-й, ні за 3-й квартал 2020 року.

Станом на кінець листопада, за 1-й квартал 2020 року звіти подали 243 партії, тоді як за 2-й – 187, а за 3-й – усього 82. Водночас серед парламентських партій тільки 1 подала звіт за 2-й квартал минулого року і жодна – за 3-й. Тому законопроєкт пропонує скасувати відтермінування", – написала Кравчук у Facebook.

Партії отримують кошти з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності, однак можуть не звітувати про їхнє використання завдяки відтермінуванню, зауважила депутатка.

Ухвалення законопроєкту дозволить НАЗК відновити ефективний контроль за звітами партій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру, заявила "слуга".

2021 року держава виділила 697 млн грн на фінансування 5 парламентських партій.

Партія "Слуга народу" 7 місяців не оприлюднює фінансовий звіт про майно, доходи і витрати за 1-й квартал 2020-го – січень-березень, повідомляв Комітет виборців України.

Прозвітувати мали не пізніше початку травня. Однак через зміни до закону "Про політичні партії в Україні" це перенесено до закінчення карантину.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" кажуть, що партії перестали звітувати, і написали законопроєкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі