вівторок, 29 вересня 2020 19:00

"Слуга народу" вже не грає, як скрипка. У фракції на Зеленського орієнтовані близько 170 людей

Щонайменше 15 народних депутатів у фракції "Слуга народу" набрали у помічники своїх родичів або родичів соратників президента Володимира Зеленського. Про це повідомили журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" у своєму розслідуванні.

Торік перед президентськими виборами Зеленський казав: "Не переймайтесь, кумівства у нас не буде".

Про це з Gazeta.ua говорить колишній народний депутат Віктор Чумак.

  Корупційна спроможність - це як конкурентна перевага. Нею користувалася попередня влада і користується теперішня, каже Віктор Чумак.
Корупційна спроможність - це як конкурентна перевага. Нею користувалася попередня влада і користується теперішня, каже Віктор Чумак.

Як можемо оцінити таку кадрову політику?

Якщо щось не заборонено законодавством, це можна робити. Законом заборонено брати на державні посади осіб – родичів, які підпорядковані один одному. Це називається конфліктом інтересів, передбачено законом про запобігання корупції, державну службу.

А діяльність помічників не є державною службою. Вона є патронатною. Не потрапляє під обмеження із запобігання корупції.

З 2012 року у Верховній Раді напрацьовується Кодекс етики народного депутата. Можна було би написати: кого можна брати, а кого ні. Як. Що є прямим конфліктом інтересів, а що опосередкованим. Зокрема з точки зору призначення родичів і знайомих.

Сьогодні це все регулюється традиціями і поведінкою.

Нардепи нічого поганого у призначенні родичів не бачать.

Вони несуть за це політичну відповідальність? Ні. Якщо суспільству на це наплювати і воно не звертає на це увагу. Взагалі вважає: треба мати такого кума, щоб він все повирішував.

Які проблеми це створює суспільству? Воно не бачить у цьому нічого поганого. Не доросло до того, щоб бачити у цьому непотизм (надання родичам або знайомим посад незалежно від їхніх професійних здібностей. – Gazeta.ua). Запитайте десяток людей на вулиці, що таке непотизм. Вам відповість один чи два.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що обіцяв Зеленський на виборах

Минулого тижня нардеп Галушко заявив, що виходить із партії "Слуга народу", бо нібито на його окрузі до місцевих виборів у "СН" продали місця. Що відбувається у владній політсилі?

Немає партії Зеленського. Є передвиборчий проєкт, який швиденько зліпили перед парламентськими виборами. Там люди, які не об'єднані ні ідеологією, ні цінностями, ні принципами. Вони навіть не знали один одного, коли балотувались. Про яку партію може йти мова?

Тому те, що зараз відбувається – нормальне явище в українській політиці. Все завжди продавалося. А зараз вага депутата місцевої ради набагато більша, ніж народного депутата. Тому що 65% зведеного бюджету країни знаходиться на місцевому рівні. Гроші - на місцях.

А що у "СН" зібрали людей унікальних за своїми якостями? Зібрали того, кого впіймали на вулиці. Хтось до когось прийшов, хто комусь був знайомий.

Є передвиборчий проєкт, який швиденько зліпили перед парламентськими виборами

Зеленський в курсі, що відбувається в його партії?

Якщо він не в курсі, то він – лох. Він же казав, що "я не лох". А якщо в курсі і не лох, то він тоді все це покриває.

Як би мав впливати на процеси у партії, фракції?

Заходів впливу повно. Збирай кожен день фракцію. Кажи: ось ця і ця людина за моральними якостями не готова бути у фракції. Виганяй, тасуй, говори, що це погані люди. В кінці кінців розпускай парламент, набирай правильних людей.

Скажи Баканову: "Друг, Ваня, це ж чорти тут зібралися".

Або сказати: "Ситник – реальний керівник Національного антикорупційного бюро і не заважайте йому працювати. Не лізьте в САП". А не навпаки закривати Роттердам+ .

У суспільстві корупційна спроможність - це як конкурентна перевага. І вона поки що зберігається. Вчора цієї конкурентною перевагою користувалися Порошенко і його команда, сьогодні - Зеленський і його команда. Вони не хочуть змінювати таке середовище.

У чесному середовищі ви би звернули увагу на 90% тих депутатів, які є у Зеленського? Вони не конкурентні.

У людей були дуже високі очікування від того, що на вибори йде Зеленський. Він казав: не буде кумів. Але здається, що без кумів нічого не виходить. Куми завжди приходять, а їм не можна відмовити. "Кумам" кажу умовно, це близьким, братам, сестрам. Татові – стипендію.

Все це виходить назовні, приховати неможливо.

У людей були дуже високі очікування

Хто після Богдана зайняв місце переговорника між ОП і фракцією?

Арахамія, Корнієнко, Тищенко зараз цим займаються. Фракція – не монолітна, щоб займався хтось один. У фракції є групи. Група Коломойського плювати хотіла на цих переговірників. У них є Дубінський і Коломойський. А Зеленський це так би мовити ширма.

Чи розпадеться "Слуга народу"?

Не вірю у те, що розпадеться. Ну вийдуть ще з десяток-півтора людей з фракції. Вийти дуже важко. Якщо ти списочник, виходиш – тебе виганяють із парламенту. І це проблема. Піти можуть тільки мажоритарники.

Розвал фракції може тягнути за собою дострокові вибори. Жодних передумов і бажання когось до них не бачу.

"СН" вже не грає, як скрипка. У фракції чітко орієнтовані на Зеленського приблизно 170 людей (фракція "СН" нараховує 246 нардепів. - Gazeta.ua).

Які нові скандали можуть статися найближчим часом?

Нових не буде, будуть такі ж самі. Когось ще спіймає НАБУ. Думаєте Юрченко є уроком для когось? Жодних уроків не роблять. Хтось ще попадеться на якомусь призначенні або переписці. Характер відносин у Верховній Раді не міняється.

Зараз ви читаєте новину «"Слуга народу" вже не грає, як скрипка. У фракції на Зеленського орієнтовані близько 170 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі