субота, 27 лютого 2021 09:20

"Слуга народу" не скаже жодного слова проти Авакова
5

Минуло 7 років, як Арсен Аваков очолює Міністерство внутрішніх справ.

Після втечі позбавленого звання президента Віктора Януковича Верховна Рада 27 лютого 2014 року призначила Авакова міністром в уряді на чолі з прем'єром Арсенієм Яценюком. Обоє входять до політради партії "Народний фронт".

Відтоді Кабмін змінювався 5 разів. А українці обирали президентом Петра Порошенка і Володимира Зеленського. Зараз Аваков працює міністром в уряді з прем'єром Денисом Шмигалем.

Автор: Getty Images
  Відносини Зеленського і Авакова - це відносини боргу, кажуть експерти
Відносини Зеленського і Авакова - це відносини боргу, кажуть експерти

"Щодо Авакова, це ніякий не компроміс, бо я нічого йому не винен... Є випробувальний термін", - казав Зеленський на пресмарафоні у жовтні 2019-го. А торік вже називав очільника МВС "потужним".

"Він повинен закінчити справу Шеремета, тому що він для суспільства стейкхолдер цієї ситуації", - заявляв президент.

У червні минулого року громадськість під парламентом вимагала відставки Авакова. Серед претензій - провалена реформа відомства. Тоді Аваков доповідав перед депутатами. Понад півсотні парламентаріїв зареєстрували постанову про його звільнення. Згодом постанову блокували на рівні комітету.

Gazeta.ua запитує колишніх і теперішніх депутатів, експертів: "Як вдалося 7 років втриматися на посаді?"

Роман Сініцин, волонтер

Автор: Тарас Подолян
  За президентства Зеленського Аваков посилився, каже Роман Сініцин
За президентства Зеленського Аваков посилився, каже Роман Сініцин

"Прийшовши на міністерську посаду на хвилі Майдану, гаслах змін, Аваков цю стару, кримінально-мусорську систему не реформував, а по-суті очолив. Систему, яка дісталася у спадок від Кучми-Януковича. Просто перевісили таблички з "міліція" на "поліція".

Він - далекоглядний політик, вміє робити політичні комбінації, розставляти пастки. За президентства Зеленського - посилився. Має неформальну групу народних депутатів з різних фракцій - 20-30 чоловік. До МВС входить низка структурних одиниць - прикордонники, служба надзвичайних ситуацій. Більше того, люди Авакова є практично у кожному міністерстві. Фактично розпустив спрут, де він контролює величезну кількість процесів.

Аваков - не перша людина в країні, але друга-третя - точно.

Навіть попри провальну історію із розслідуванням справи Шеремета, коли Антоненко рік знаходиться в СІЗО без жодного прямого доказу, Аваков зберігає вплив. Значить "випробувальний термін" пройшов. Завдання - ще більше посилитися і піти вище, на віце-прем'єра, а можливо прем'єра. При цьому поставивши в МВС свою людину"

Аваков - не перша людина в країні, але друга-третя - точно

Леонід Швець, політичний оглядач

Автор: Сергій Старостенко
  По справі Шеремета міністр не дав результат і підставив президента, говорить Леонід Швець
По справі Шеремета міністр не дав результат і підставив президента, говорить Леонід Швець

"Аваков має чорний пояс із підкилимної боротьби. Вибудовує розклад, коли його немає ким замінити. У нього були дуже непрості стосунки з Порошенком. Те, що був міністром при ньому зовсім не означало, що Петро Олексійович довіряє. Прибрати Арсена - і коаліція би розвалилась. Аваков переконав всіх у тому, що він та чека, яку виймати не можна.

Підкреслює власну значущість - коли відбуваються протести на Банковій, рятує Зеленського від "неприємних" людей. При Зеленському від "дядько" і президента це поки що влаштовує. У системі МВС треба наводити лад, закачавши рукава. Зеленському поки що - не до цього.

По справі Шеремета міністр не дав результат і підставив президента"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який рівень довіри до Авакова - дані соціологів

Інна Совсун, народна депутатка

Автор: @GolosZmin
  У кадрових призначеннях влади не прослідковується якоїсь єдиної логіки, каже Інна Совсун
У кадрових призначеннях влади не прослідковується якоїсь єдиної логіки, каже Інна Совсун

"У 2014-15 роках постало питання нарощування війської спроможності. Національна гвардія брала участь в АТО. Робота Авакова в цьому напрямку відповідала викликам часу.

Далі був запуск реформи поліції. Пам'ятаємо ентузіазм довкола нових поліцейських - нові форми, авто, принципи роботи. Це дало Авакову кредит довіри у суспільстві. Але потім стало зрозуміло, що реформа не рухається углиб. Завершилася фасадною реформою патрульної поліції.

Зараз Аваков використовує потужну міністерську машину, як засіб тиску на політичних опонентів. На цьому тримається його впливовість.

У кадрових призначеннях влади не прослідковується якоїсь єдиної логіки. Аваков може втратити посаду через місяць, а може протриматися ще 3 роки"

Єдине публічне досягнення Авакова за 7 років - патрульна поліція. Решта лишилось совком

Віктор Чумак, колишній народний депутат, правник

  Аваков побудував ефективну систему контролю за політиками, говорить Віктор Чумак
Аваков побудував ефективну систему контролю за політиками, говорить Віктор Чумак

"Аваков побудував ефективну систему контролю за відносинами з політиками. Він точно вміє розставити акценти, коли треба когось прищучити, відпустити. Побудував систему контролю за інформацією навколо політиків.

Публічні досягнення Авакова - патрульна служба і більше нічого. Все інше в МВС лишилося тим самим, яким було за радянських часів.

"Випробувальний термін" пройшов Зеленський у Авакова. Аваков обіцяв Зеленському забезпечити чесні вибори - він це виконав. Президент розуміє, що він у величезному боргу перед міністром. По-друге на фоні всіх інших у владі Арсен Борисович виглядає дорослою людиною.

Більше того, Аваков знає всі "гріхи" і Зеленського і всього "Кварталу". Тому "випробувальний термін" був у Зеленського, чи не почне він щось робити проти.

До кінця каденції цього парламенту він втримається на міністерській посаді. "Слуга народу" і решта не скажуть жодного слова проти Авакова. У нього багато лобістів. Починаючи з голови комітету з питань правоохоронної діяльності Монастирського"

Зараз ви читаєте новину «"Слуга народу" не скаже жодного слова проти Авакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі