вівторок, 02 березня 2021 18:18

"Скільки коштує "козирна карта" Мар'яна Заблоцького": експерт розповів про лобізм депутата

"Скільки коштує "козирна карта" Мар'яна Заблоцького": експерт розповів про лобізм депутата
Законопроект передбачає встановлення нерівних ставок оподаткування для операторів різних сегментів грального бізнесу. Фото: Facebook

Народний депутат "Слуги народу" Мар'ян Заблоцький, який був помічений в лобізмі фінансових інтересів великих агрохолдингів і тютюнових компаній, опинився в центрі корупційного скандалу. 8 лютого він зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону №5043 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування деяких доходів".

Як пише для видання "Дело" співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, законопроєкт передбачає встановлення нерівних ставок оподаткування для операторів різних сегментів грального бізнесу, пише "КП в Україні".

Ставку податку на дохід від організації та проведення азартних ігор Заблоцький пропонує встановити на рівні 18%, тоді як доходи від випуску і організації лотерей на рівні 30%.

Марунич нагадує, що 2020-го Заблоцький брав участь в доопрацюванні законопроєкту №2713, який передбачав рівні ставки оподаткування для всіх видів гральної індустрії. Однак у проєкті Заблоцького мова йде про преференції на користь азартного бізнесу і не на користь класичній лотереї, яку вважають легкою і нешкідливою щодо лудоманії.

"Автор законопроєкту натякнув представникам лотерейного бізнесу вартість своєї позиції в цьому питанні. Ті платити відмовилися і в результаті - новий законопроєкт, з "задертими" ставками податків для лотерейного бізнесу... У підсумку потенційна перспектива успішно добити цілу галузь", - пише Марунич.

Експерт констатував, що ініціатива Заблоцького суперечить заяві президента Зеленського, що новий закон має забезпечити приплив інвестицій в гральну галузь.

"При пропонованій депутатом Заблоцьким ставці оподаткування ні про які інвестиції в галузь мови бути не може. Він просто "переплутав" стабільні і розвинені західні ринки лотерей і український ринок, що лежить на лопатках з 2015-го. Заблоцький просто вирішив, що можна пропустити умови припливу інвестицій", - пише Марунич.

Він нагадав, що Заблоцький лобіював антиконкурентні фінансові преференції для великих агрохолдингів: "Нардепи Заблоцький і Кулінич проштовхнули через сесійний зал закон про зниження ПДВ для агрохолдингів, через який бюджет втратить сотні мільйонів гривень, які перетечуть в кишені великих власників агропідприємств. Крім усього іншого, закон "Заблоцького-Кулінича" ще й порушує положення меморандуму з МВФ".

Експерт пише, що 2017-2019 років ГО "Українське суспільство економічних свобод", де Заблоцький є засновником, отримало від тютюнової компанії 12 млн грн за їх лобіювання в парламенті. Заблоцький відстоював її інтереси при вирішенні митних ставок як керівник Громадської ради при комітеті ВРУ.

"Будучи нардепом, він просуває "потрібні" положення законодавства в інтересах виробника тютюну, а паралельно - за допомогою свого становища, всіляко намагається очорнити конкурентів тютюнової фірми... Перу Заблоцького належить законопроєкт, яким, на відміну від альтернативних законопроєктів, передбачені суттєві послаблення для виробників тютюнових виробів", - підсумував Дмитро Марунич.

Зараз ви читаєте новину «"Скільки коштує "козирна карта" Мар'яна Заблоцького": експерт розповів про лобізм депутата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі