пʼятниця, 12 липня 2019 11:57

Скасування Виборчого кодексу: Рада відхилила постанови екс-"регіоналів"

Скасування Виборчого кодексу: Рада відхилила постанови екс-"регіоналів"
У Раді під час голосування було близько 50 парламентарів. Фото: Reuters

Верховна Рада не підтримала постанову про скасування голосування за новий Виборчий кодекс, який парламент ухвалив 11 липня.

Постанову підтримали 2 народних депутати, 38 проголосували проти.

Ініціаторами скасування нових виборчих правил виступили нардепи з групи "Відродження" Валерій Писаренко та Дмитро Святаш, які раніше були членами Партії регіонів. Свою ініціативу вони аргументували тим, що під час голосування нібито були факти кнопкодавства.

"Крім того, зазначене рішення приймалось шляхом багаторазового переголосування у зв'язку з відсутністю необхідної кількості голосів народних депутатів", - ідеться у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп про ухвалення Виборчого кодексу: "Це взагалі випадковість"

11 липня Верховна Рада у другому читанні ухвалила Виборчий кодекс. Понад 10 разів спікер Андрій Парубій ставив питання повернення до поправок на голосування. Парламентарі демонстрували неготовність підтримати документ. Однак у підсумку таки дали за нього 230 голосів.

Новий кодекс із 1 грудня 2023-го скасовує мажоритарку. Народних депутатів обиратимуть за відкритими партійними списками. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 5% голосів.

Зараз ви читаєте новину «Скасування Виборчого кодексу: Рада відхилила постанови екс-"регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі