середа, 17 травня 2017 11:56

Скандал навколо "ДемАльянсу" може політично поховати Лещенка та Найєма

Скандал навколо "ДемАльянсу" може політично поховати Лещенка та Найєма
На думку експертів, Сергій Лещенко (на фото зліва) разом з соратниками ризикує в черговий раз влипнути у вкрай неприємну історію. Фото: Newsonline24.com.ua

Скандал з обшуком у одного з керівників партії "Демократичний альянс" може поховати не тільки цю партію, яка і так має майже нульовий рейтинг. Але і політичні перспективи тріо відомих "антикорупціонерів" - Сергія Лещенка, Мустафи Найєма та Світлани Заліщук. Вони зробили ставку на цю партію як майданчик для нового терміну в парламенті. Саме тому Лещенко одразу приїхав на місце обшуку та вів звідти пряму трансляцію в інтернеті. Разом із соратниками він здійняв шум про нібито політичні переслідування.

16 травня правоохоронці за рішенням суду провели обшук у селі Новосілки Київської області. Ниточки розслідування про несанкціоноване втручання в інформаційні системи Міністерства юстиції тягнуться до "нових політиків". Йдеться про мільйонні збитки для держави. І ця справа, як свідчать джерела в правоохоронних органах, має всі перспективи бути доведеною до кінця. Тобто - до вироку суду.

"ДемАльянс" слідчих не цікавить"

Тетяна Стаханова, яку слідчі вражають причетною до кіберзлочину, є дружиною одного з керівників партії "ДемАльянс" Максима Черкасенка. Обшук проводився у помешканні цього подружжя. Через лічені хвилини туди прибули однопартійці Максима - депутати Сергій Лещенко, Мустафа Найєм і Світлана Заліщук. Вони негайно розпочали пряму трансляцію та почали чинити тиск на копів. Мовляв, це політичне переслідування опозиціонера.

Речник Національної поліції Ярослав Тракало, посилаючись на дані Головного слідчого управління Нацполіції, пояснив причини обшуку: невстановлені особи незаконно втрутилися в роботу інформаційних систем Міністерства юстиції, а саме - держпідприємства "СЕТАМ". "Шляхом незаконного доступу до програми, задіяної до торгів рухомим та нерухомим майном, система обирала заздалегідь визначеного переможця, навіть якщо його пропозиція була не найкращою. Вилучають документи та обладнання, на якому зберігалася інформація про змову осіб, які організували втручання в інформаційні системи Мін'юсту", - пояснив він.

Система електронних аукціонів "СЕТАМ" створена для прозорого продажу арештованого майна без корупційних ризиків. Але кіберполіція мусила розпочати розслідування, коли адміністратори "СЕТАМ" помітили сторонні втручання при продажу на аукціоні земельних ділянок у Київській області, квартир, автомобілів.

За словами Тракала, у дозволі Печерського райсуду про Черкасенка взагалі не йшлося. Окрім цього, офіцер запевнив: робота партії "ДемАльянс" слідчих не цікавить, тому інформація про неї не вилучається.

"Слідчі Нацполіції не можуть уподібнюватися Лещенку"

Як уточнив у Фейсбук радник міністра внутрішніх справ нардеп Антон Геращенко, слідчий Нацполіції спочатку коректно запропонував Максиму Черкасенку не вилучати електронні носії - комп'ютери, ноутбуки, телефони, а дати можливість зробити їх копії для того, щоб розібратися - хто використовував ці носії для незаконного втручання в систему торгів.

"Однак після брутального втручання народних депутатів з партії "ДемАльянс", перешкоджання в проведенні слідчих дій і перетворення місця слідчих дій у цирк-шапіто, прийняли рішення вилучити комп'ютерну техніку й телефони для проведення експертиз", - розповів Геращенко.

Він пояснив, що один із лідерів "ДемАльянсу" Максим Черкасенко на сьогодні є свідком. Особою, з адреси якої було виконано один зі зломів системи електронних торгів.

"Слідчі Нацполіції не можуть уподібнюватися Сергію Лещенку, який вважає кожен свій пост закінченим і доведеним вироком тим, про кого він пише за власною ініціативою або на прохання тих, хто його націлює на чергову ціль", - наголошує Геращенко.

Викликаний Черкасенком "спецзагін" у вигляді народних депутатів Сергія Лещенка, Мустафи Найєма, Світлани Заліщук, "приїхавши на місце обшуку, почав діяти в найкращих традиціях жорстко критикованих ними колег по парламенту. А саме перешкоджати співробітникам поліції в здійсненні їх законних повноважень", - каже радник міністра.

Керівництво "СЕТАМ" спростувало інформацію Мустафи Найєма про те, що Тетяна Стаханова працювала раніше на це держпідприємство (це б пояснило наявність у неї кодів). Про це Укрінформу повідомила прес-служба підприємства.

Майно продавали "кому треба" і за значно нижчою від ринкової ціною

Інформовані джерела у правоохоронних органах пояснили автору: несанкціоноване втручання в роботу "СЕТАМ" призвело до продажу за смішними цінами житлових приміщень (одні торги встигли заблокувати), земельної ділянки й автомобіля.

Ставки інших учасників на аукціоні видалялися. В підсумку арештоване майно продавалось "кому треба" і за ціною, значно нижчою від ринкової. Держбюджет недоотримав мільйони гривень.

Встановлення реальних ІР-адрес та місцязнаходження зловмисників було складною справою. Оскільки вони використовували мережу, спеціально призначену для анонімізації і приховання користувача.

Але ретельний аналіз так званих "лог-файлів" та "бекапів", скриптів і доменних імен дозволив кібер-копам вийти на адреси, номера телефонів та імена організатора і замовника несанкціонованого втручання й учасників шахрайських торгів.

Як одна з учасниць торгів фігурувала та сама Стаханова Тетяна Андріївна. Проте зазначений з реєстраційними даними номер телефону виявився належним її чоловіку Черкасенку Максиму Леонтійовичу. ІР-адреса Стаханової фізично знаходиться за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Новосілки. Де й проживає подружжя Черкасенко-Стаханова.

На думку експертів, Сергій Лещенко, який виступив "флагманом" захисту однопартійців-"демальянсівців", разом із соратниками ризикує вчергове влипнути у вкрай неприємну історію. Він уже поставив під питання свою політичну кар'єру скандальним "квартирогейтом". А фальсифікація торгів "СЕТАМ" дуже схожа на реальний кримінал. Якщо ця справа буде доведена до кінця – тоді політичні перспективи "ДемАльянсу" будуть поховані остаточно. Як і "антикорупціонерів", які до нього входять.

Зараз ви читаєте новину «Скандал навколо "ДемАльянсу" може політично поховати Лещенка та Найєма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі