субота, 18 листопада 2006 11:54

Сенат США підтримає вступ України в НАТО

 

Американські сенатори одноголосно прийняли документ, що передбачає надання Албанії, Хорватії, Грузії і Македонії допомоги в доведенні їх озброєних сил до рівня, що відповідає стандартам НАТО.

У законі також мовиться про готовність підтримати вступ в НАТО і України, якщо українська сторона того побажає і виконає необхідні умови.

Групу сенаторів, які розробили законопроект, очолював лідер сенатської більшості, республіканець Білл Фріст.

Прийнятим законом передбачено виділення з федерального бюджету США коштів на сприяння в області безпеки для майбутніх членів Північноатлантичного альянсу. Зокрема, Грузії буде виділено $10 млн, Албанії - $3,2 млн, Хорватії - $3 млн, Македонії - $3,6 млн.

Тим часом, як відзначив голова сенатського комітету у закордонних справах Річард Лугар, "неминучий вступ в НАТО Албанії, Хорватії, Грузії і Македонії стане успіхом для Європи, для НАТО і США у зв"язку з розширенням зони миру і безпеки.

Албанія, Хорватія і Македонія з 2002 року беруть участь у Плані дій по членству в НАТО. Грузія не приєдналася до Плану, але, за словами Лугара, проте, "добилася помітного просування".

Питання про розширення складу Північноатлантичного союзу розглядатиметься на саміті НАТО, який пройде в Ризі 28-29 листопада, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США підтримає вступ України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі