середа, 06 червня 2007 14:27

Секретаріат Ющенка: Україна переплачувала Росії за газ в 1990-х роках

Секретаріат президента вважає, що Україна в 1990-х роках переплачувала Росії за газ. Про це заявив заступник глави Секретаріату президента Олександр Чалий.

"Якщо ми візьмемо період з 1992 по 2000 рік, то Україна купувала обсяг газу, приблизно 30 млрд. (куб газу), за ціною 80 (доларів за куб. м), яка була вищою, ніж ціна на газ у той же час за поставками "Газпрому" у Європу", - сказав Чалий.

Він зазначив журналістам, що 13 років був у переговірному процесі з енергетичної тематики.

"Ви знаєте, що в 92 році ми встановили дуже спеціальні й дуже невигідні для України відносини в газовій сфері в частині ціни на газ. Ціна на газ визначалася за формулою, що за транзит ми одержували газ в еквіваленті 50 доларів за тис. куб. м газу, якщо ціна на транзит була 1,09", - сказав він.

З його слів, існувало також правило, що якщо Україна брала газу більше заявленого в контракті, то вона платила ціну не 50, а 80 доларів за 1 тис. куб. м.

"Далі було таке правило, дуже цікаве: якщо нам було потрібно більше газу, а нам було завжди всі ці роки потрібно більше газу, то ми могли укласти окрему угоду, де визначити ціну цього газу. Або ми могли, відповідно з контрактом, взяти будь-який обсяг газу із системи, але по 80 доларів", - повідомив заступник глави Секретаріату.

Він зазначив, що за всі роки до 2000 року, коли Кабінет Міністрів очолив Віктор Ющенко, жодного разу не укладалося окремої угоди щодо ціни на газ із "Газпромом".

"Весь газ ми брали в однобічному порядку на основі контракту за ціною 80", - зазначив Чалий.

При цьому він підкреслив, що до 2000 року "Газпром" поставляв у європейські країни газ за ціною менше 80 доларів за 1 тис. куб. м.

"Є офіційні документи, коли "Газпром" звертався в судові інстанції, коли він намагався через судові інстанції відстояти свої інтереси зі своєчасної проплати з боку українських партнерів за газ, де він робив розрахунок своїх збитків. І, наприклад, на 1997 рік він дав офіційну інформацію, що середньоконтрактна ціна на газ за поставками у Європу дорівнювала 67,5 доларів", - повідомив Чалий.

Він зазначив, що українська сторона готова сперечатися з "Газпромом" на основі офіційних документів із приводу переплати ціни за газ.

Раніше Президент Росії Володимир Путін заявив, що вважає, що Росія субсидіювала 15 років Україну за рахунок дешевих енергоносіїв по $3-5 млрд, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Секретаріат Ющенка: Україна переплачувала Росії за газ в 1990-х роках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі