пʼятниця, 26 вересня 2008 23:36

Секретаріат назвав дату розпуску Ради

В Секретаріаті Президента України вважають, що Віктор Ющенко матиме право розпустити парламент після 2 жовтня.

Зокрема, заступник глави Секретаріату Президента, представник Президента в Конституційному Суді і Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук сьогодні, 26 вересня, в ефірі 5-го каналу відзначила, що, враховуючи рішення Конституційного Суду про припинення дії Тимчасового регламенту Верховної Ради України, що визначав порядок і терміни припинення діяльності коаліції, Президент матиме право розпустити парламент через 30 днів після оголошення про вихід з коаліції політичної сили, відповідно до ст. 90 Конституції.

При цьому Ставнійчук підкреслила, що це її власна правова позиція, оскільки Президент ще не розглядає питання розпуску парламенту. За її словами, глава держави хоче дати час політичним силам домовитися про формування нової коаліції.

Як повідомлялося, 3 вересня 2008 фракція блоку "Наша Україна - Народна самооборона" заявила про вихід з коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив про це в парламенті 16 вересня (у 10-денний термін фракція могла змінити своє рішення).

Згідно з Конституцією, якщо в 30-денний термін не буде сформована коаліція, президент має право розпустити парламент і оголосити позачергові вибори.

Політики і політологи розходяться в думці, яку дату можна вважати відправною для 30-денного терміну: 3 або 16 вересня. Багато хто схиляється до того, що 3 жовтня президент може видати указ про припинення повноважень Верховної Ради 6-го скликання, якщо коаліція не буде сформована. Щоб указ президента не застав їх зненацька, народні депутати другий тиждень підряд працюють в пленарному режимі. Більш того, прийнято рішення, що і наступний тиждень у Верховній Раді буде пленарним.

Як повідомлялося, фракція Блоку Юлії Тимошенко пропонує фракціям Блоку Наша Народна для України самооборона і Блоку Литвина підписати документ про створення коаліції 29 вересня, повідомляє УНІАН.
Зараз ви читаєте новину «Секретаріат назвав дату розпуску Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі