понеділок, 22 жовтня 2007 09:23

СБУ: Символіку на Говерлі трощив українець

СБУ: Символіку на Говерлі трощив українець
Українські спецслужби оголосили, що вже встановили особи вандалів, які опоганили національну символіку на горі Говерлі. За даними СБУ, це два громадяни Російської Федерації Олександр Бовдунов, 1986 року народження і Валерій Мантров (1988), а також Леонід Савін (1974), громадянин України.

Всі троє, як встановила Служба, прибули до України 12 жовтня, а в даний час знаходиться на території Росії. У спецслужбі підкреслюють, що проведення акції спланували керівники Євразійського союзу молоді Павло Заріфуллін і відомий російський філософ-геополітік Олександр Дугін, яким у червні 2006 року на 5 років був заборонений в"їзд до України.

Проте, як заявив "Сегодня" лідер російського ЄСМ Павло Заріфуллін, СБУ помилилася в іменах виконавців і замовників вандалізму. "ЄСМ - це мережева структура, і наш український підрозділ діє на початках автономії. Ми не даємо їм ніяких вказівок, але завжди підтримуємо те, що вони роблять. Що стосується Савіна, Бовдунова, Мантрова, я вас запевняю, це не вони робили", - повідомив Заріфуллін.

"Ті люди, які трощили символи на Говерлі, дотепер знаходяться на території України. Вони всі - етнічні українці і мають українське громадянство", - додав Заріфуллін.

Джерело в керівництві прокремлівських молодіжних організацій Росії сказало, що в Москві серйозно сприйняли заяви ряду українських політиків, що замовники цієї акції знаходяться в Україні (нагадаємо, депутат від Партії Регіонів Ганна Герман натякала, що ця акція вигідна, перш за все, Юлії Тимошенко і силам, які зацікавлені в посиленні напруженості у відносинах між Росією і Україною). "Я думаю, буде проведено розслідування: хто ініціював акт вандалізму, чи мав місце підкуп активістів ЄСМ з боку українських політиків. У будь-якому випадку Росії такі акції зовсім не вигідні. Схоже на банальну антиросійську провокацію", - говорить джерело.

У БЮТі також заявили, що вважають натяки Герман про причетність БЮТу до провокацій маренням. Підкуп заперечують і самі прежставники ЄСМ.

Тим часом, Івано-Франківська обласна міліція порушила кримінальну справу за фактом осквернення державної символіки на Говерлі. Якщо зловмисників притягатимуть до відповідальності, їм світить до 5 років позбавлення волі або до 4 років ув"язнення. Поки не ясно, чи СБУ вимагатиме від Росії видачі вандалів українському правосуддю.

18 жовтня на сайті Євразійського союзу молоді були розміщені фотографії осквернення національних символів України. На цих знімках люди в чорному розпилюють тризубець, зривають жовто-блакитний прапор з флагштока і розбивають пам"ятник Конституції, розташовані на самій вищій точці України, - горі Говерлі. Проте, як в суботу заявила Івано-Франківська обладміністрація і СБУ, ці фото виявилися фальшивкою. Пам"ятник на Говерлі не розбили, а "лише" намалювали на нім фарбою емблему ЄСМ - сніжинку, а тризубець не спилювали, а "просто" зняли з кріплення і кинули на землю (спилювання і розбивання вандали нібито імітували), пише "Сегодня".




Зараз ви читаєте новину «СБУ: Символіку на Говерлі трощив українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі