пʼятниця, 04 липня 2008 08:33

СБУ розсекретила документи про політрепресії в 1937-38 роках

СБУ розсекретила документи про політрепресії в 1937-38 роках

Служба безпеки України розсекретила документи про політичні репресії в Україні з боку партійно-державного керівництва й органів Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР в 1937-1938 роках.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"Як свідчать документи, ініціаторами й організаторами масових політичних репресій в Україні в довоєнний час виступало вище союзне й місцеве партійно-державне керівництво, а виконавцями репресій - керівники й співробітники органів ВЧК-ГПУ-НКВС, прокуратури, судової системи", - сказано в повідомленні.

Зі слів заступника начальника галузевого державного архіву СБУ Сергія Кокіна, розсекречені документи про діяльність на території України трійок позасудових обласних управлінь НКВС, які в прискореному порядку розглядали справи осіб, обвинувачених за політичними статтями Кримінального кодексу, і виносили вироки.

"У Києві з 3 серпня 1937 року діяла трійка... Рішення "трійки про розстріл обвинувачуваних виконували у внутрішній в"язниці УГБ НКВС. Тіла розстріляних вивозили за межі Києва, в основному на територію спецоб"єкту НКВС у Биківні, і закопували", - зазначено в повідомленні.

Виконавцями репресій в Україні були також члени військової колегії Верховного суду СРСР, які масово засуджували обвинувачуваних під час виїзних сесій колегії, члени військових трибуналів військових округів і спеціальних сесій обласних судів.

В прес-службі зазначили, що оприлюднені документи та інші матеріали на цю тематику будуть опубліковані в збірниках документів Указ НКВС СРСР N00447 і його виконання в Україні 1937-1938 р. та Великий терор в Україні 1937-1938 р.

Зазначимо, що СБУ вважає для себе пріоритетним завданням розсекречення архіву про український визвольний рух.

Так СБУ в березні розсекретила документи про діяльність ОУН на півдні й сході України в 1939 - другій половині 1950-х.

У лютому СБУ розсекретила матеріали кримінальних справ про діяльність ОУН у Донецькій області.

У січні СБУ розсекретила документи, що свідчать про непричетність ОУН до знищення єврейського населення у Львові в 1941 році.

За матерiалами Українські Новини, Корреспондент.

Зараз ви читаєте новину «СБУ розсекретила документи про політрепресії в 1937-38 роках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі