субота, 16 серпня 2008 10:57

СБУ: "Необхідно створити міжнародну комісію з контролю за ЧФ РФ"

В.о. голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко вважає, що Україні необхідно ініціювати створення міжнародної комісії, яка оцінить дії Чорноморського флоту Російської Федерації в Грузії і допоможе виробити режим контролю за діяльністю ЧФ. Про це він заявив в інтерв"ю Дзеркалу тижня (N 30 (709) 16-22 серпня 2008).

"Ми вважаємо, що Україні необхідно поводитися з ініціативою в ООН і ОБСЄ по створенню спеціальної міжнародної комісії, із залученням Грузії, по-перше, для оцінки застосування Росією проти Грузії сил ЧФ, які тимчасово дислоковані на території України, по-друге, для вироблення режиму контролю за ЧФ РФ", - відзначив Наливайченко.

Керівник СБУ також пропонує ініціювати залучення міжнародних експертів до роботи підкомісії з питань ЧФ в рамках міжнародної комісії Україна-Росія.

На думку Наливайченка, необхідно розслідувати всі випадки виходу кораблів ЧФ РФ в морі і перевірити їх на відповідність українському законодавству і міжнародним договорам.

"Повинне бути проведене розслідування кожного конкретного виходу судна ЧФ РФ в морі - чи було це узгоджено, з яким озброєнням кораблі вийшли з Севастополя і з яким повернулися, перевірити записи в судновому журналі і з"ясувати, суперечать чи не суперечать нашому законодавству і міжнародному праву дії судна", - вважає він, повідомляє Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «СБУ: "Необхідно створити міжнародну комісію з контролю за ЧФ РФ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі