пʼятниця, 11 травня 2007 18:25

Самміт у Кракові: Ющенко бачить енергетичний простір не так, як Путін

 
Україна зацікавлена у формуванні спільного енергетичного простору в європейському регіоні і готова зробити належний внесок у цю справу. Про це заявив сьогодні в Кракові Президент України Віктор Ющенко, виступаючи на першій сесії саміту "Стратегії розвитку національних секторів енергетики", повідомляє прес-служба президента.

- Сьогодні вкрай потрібно знайти найбільш оптимальне поєднання можливостей кожної з наших країн, яке б дало істотний поштовх розвитку Європейської Енергетичної хартії, – наголосив Президент України, зазначивши, що українська стратегія розвитку енергетики ґрунтується на принципах досягнення "енергетичної ефективності і повноцінного використання транзитних можливостей". Йдеться також про заохочення підприємців, місцевої влади до розвитку проектів з енергозбереження, адже за розрахунками експертів, Україна може вдвічі скоротити свої енергетичні витрати.

Говорячи про найближчі перспективи, Ющенко відзначив надзвичайну важливість для України повноцінного приєднання до Європейської енергосистеми UCTE з послідовним збільшенням експорту електроенергії до європейських країн.

Головне завдання самміту - пошук незалежних від Росії шляхів постачання енергоносіїв. У зв"язку з цим на самміт запрошували представників Росії, Казахстану, Туркменістану, але вони проігнорували запрошення та не з"явилися у Кракові.

Раніше, 10 травня, президент Росії Володимир Путін відвідав Казахстан, а згодом Туркменістан, де вів переговори про транспортування нафти і газу через територію Російської Федерації. Внаслідок досягнутих домовленостей Росія, фактично, отримала монополію на транспортування енергоносіїв у країни Європи.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Самміт у Кракові: Ющенко бачить енергетичний простір не так, як Путін ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі