понеділок, 21 жовтня 2019 10:58

Рябошапка виступив за зміни у законі про люстрацію

Рябошапка виступив за зміни у законі про люстрацію
Є ризик поновлення прокурорів, заявив Рябошапка. ФОТО: ГПУ

Верховна Рада має змінити закон "Про очищення влади", щоб він відповідав європейським стандартам.

Таку думку в інтерв'ю програмі "Факти тижня" на телеканалі ICTV висловив генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

"Через закон про люстрацію велика частина прокурорів була звільнена. Але зараз є ризик того, що велика частина з них поновиться через рішення Європейського суду з прав людини (ухвалене 17 жовтня. — Gazeta.ua), в якому констатували порушення Україною своїх зобов'язань у межах Європейської конвенції про права людини", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга народу" Бужанський хоче відмінити закон про люстрацію

Про яке рішення йдеться?

Європейський суд з прав людини визнав звільнення в Україні 5 держслужбовців часів президента-втікача Віктора Януковича за законом про люстрацію порушенням їхніх прав. І зобов'язав Україну виплатити їм по 5 тис. євро, податок із цієї суми та компенсацію моральної шкоди.

Заяви до ЄСПЛ подали В'ячеслав Полях (екс-заступник начальника кадрового управління ГПУ), Дмитро Басалаєв (екс-заступник начальника слідчого управління Міндоходів у Миколаївської області), Олександр Ясь (екс-заступник прокурора у Чернігівській області), Роман Якубовський (екс-начальник податкової інспекції міста Яремча управління Міндоходів в Івано-Франківській області) та Сергій Бондаренко (екс-заступник начальника Управління агропромислового розвитку Олександрівської райдержадміністрації Донецької області).

Закон України "Про очищення влади" (також закон про люстрацію) депутати ухвалили 16 вересня 2014-го. Він забороняє деяким екс-посадовцям працювати на певних посадах протягом 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Рябошапка виступив за зміни у законі про люстрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі