пʼятниця, 07 вересня 2012 16:00

Русини звернулись до ПАРЄ, щоб їх визнали в Україні

Русини звернулись до ПАРЄ, щоб їх визнали в Україні
Юрій Збітнєв каже, що русинів не визнавали і переслідували усі президенти України. Фото: zbitnev.org

Русини хочуть звернутися до міжнародних організацій, аби ті посприяли визнанню їхнього народу.

Про це на прес-конференції у Києві сказав голова виконкому Громадянського конституційного конгресу Юрій Збітнєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На тупість треба відповідати тупістю" – Москаль не розуміє, чим його законопроект гірший за ініціативу Колесніченка

Він розповів, що за всі 20 років незалежності русинський народ незаконно не визнавали та порушували їхні права.

"Почав це Кравчук, продовжив Кучма, поглибив цей конфлікт Ющенко, розпочавши переслідування лідерів русинського народу. І сьогодні воно продовжується при чинному президенті", - наголосив Збітнєв.

Він розповів, що першого  грудня 1991 року було проведено два референдуми - перший про визнання незалежності України, і ще два місцевих - у Криму та на Закарпатті, щодо визнання цих територій автономіями.

"Жителі Закарпаття і Криму на своїх референдумах прийняли рішення про підтримку незалежності України та формування автономії, або території зі спеціальним статусом в межах держави Україна. Кравчук свого часу не дотримав своє слово і територія Закарпаття залишилась областю. Не імплементований референдум породив ще одну проблему - проблему русинського народу, який не хочуть визнавати українські можновладці", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москаль звернувся до Клюєва мовою, яку повинен розуміти Шуфрич

За словами голови ГКК, свого часу ООН також звернулась до керівництва України щодо визнання русинського народу. Але це закінчилося тим, що тодішній президент Віктор Ющенко відкрив кримінальні справи на лідерів русинів. У зв'язку з цим зараз представники русинського народу підготували спеціального листа до Парламентської асамблеї Ради Європи, де просять організацію у найближчу сесію включити питання щодо визнання референдуму 1991 року та визнання русинського народу.

"Ми вважаємо, що ці питання сьогодні на часі і є важливими", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Русини звернулись до ПАРЄ, щоб їх визнали в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі