субота, 20 вересня 2008 11:42

Румунія радить Україні не сваритися з ними через кілька квадратних кілометрів

Колишній міністр закордонних справ Румунії Адріан Северін, який нині очолює комітет із співробітництва ЄС-Україна в Європарламенті, закликає Україну не псувати відносини з Румунією "через кілька зайвих квадратних кілометрів континентального шельфу".

"Від дружби та підтримки Румунії Україна виграє набагато більше, ніж від кількох зайвих квадратних кілометрів континентального шельфу", — заявив Северін.

Він пояснив, що Румунія нещодавно вступила й у НАТО, і в Європейський союз, і це дає їй змогу підтримувати Україну на шляху реформ.

"У нас є досить досвіду, який легко застосувати й до України. Статус члена НАТО і Європейського Союзу дозволяє нам підтримувати Україну на її шляху до своєї мети", — зазначив Северін.

При цьому він підкреслив виняткову актуальність такої підтримки для України в світлі недавніх подій у Грузії: "Україні найменше потрібно те, що сьогодні відбувається в Росії, а саме: зростання антизахідних настроїв і подальше погіршення відносин із Заходом".

Крім того, євродепутат нагадав про можливість загострення розбіжностей з приводу чорноморських кордонів України з Росією.

"На відміну від Румунії, можливість того, що ці розбіжності вирішуватимуться в Гаазі, практично дорівнює нулю... На тлі цієї похмурої перспективи спір щодо розмежування морських кордонів із Румунією видається просто легким непорозумінням", — вважає Северін.

Він також наголосив, що Румунія підтримує політику євроатлантичної інтеграції України і, зокрема, зусилля країни щодо вступу до Європейського союзу.

"Як і багато інших румунських громадян, я з прикрістю довідався про те, що під час останнього саміту Україна-ЄС Київ так і не дістав чіткого сигналу про перспективи свого вступу в європейське співтовариство саме тоді, коли такий сигнал був особливо потрібний", — повідомив Северін.

Водночас, на його думку, Україна має демонструвати більше рішучості та єдність на шляху до мети. "Сьогодні політичні розбіжності в країні уже вийшли за всі розумні рамки, що, звичайно, зовсім не сприяє зусиллям Києва зі зближення з інститутами влади на Заході", — констатував депутат Європарламенту, повідомляє Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Румунія радить Україні не сваритися з ними через кілька квадратних кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі