середа, 16 жовтня 2019 19:00

Ручний Верховний суд: розповіли, чому Зеленський схотів зменшити кількість суддів

Ручний Верховний суд: розповіли, чому Зеленський схотів зменшити кількість суддів
Реформувати судову систему треба не з Верховного суду, а з місцевих, вважає Помазанов. ФОТО: Офіс президента

Склад Верховного суду зменшили з 200 суддів до 100, аби ними було легше керувати.

Так законопроект про зміни в судовій системі прокоментував Gazeta.ua Андрій Помазанов, експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади.

"Це намагання отримати абсолютно ручний Верховний суд. Вони зменшили кількість суддів, щоб ними легше було управляти. І перезавантаження влаштували для того, щоб люди, які нещодавно пройшли всі кола пекла (новий склад Верховного суду почав працювати у грудні 2017, другий добір призначили у квітні 2019 — Gazeta.ua), або присягнули новій владі на милість, або йшли з цієї посади. Наберуть інших людей, яких можна буде використовувати, фактично, як у ляльковому театрі. Для тих чи інших цілей, а не для справедливого рішення суду", — каже він.

"На сьогодні, якщо я не помиляюся, понад 60 тисяч справ (у Верховному суді — Gazeta.ua) очікують на винесення рішення. Ми зменшуємо кількість суддів з 200 до 100, відтягуємо переатестацією, переформатуванням складу роботу Верховного суду ще щонайменше на півроку-рік. Щодня до суду надходить приблизно 300 справ, за півроку-рік цих справ буде в декілька разів більше. Фактично, судова гілка влади на цей період буде атрофована. Вона не зможе забезпечувати справедливий суд для кожного громадянина".

Реформувати судову систему треба не з Верховного суду, а з місцевих, вважає Помазанов. "Доленосні рішення" ухвалюють на місцях.

"Коли ми сьогодні будемо форматувати, урізати, перенабирати Верховний суд, люди продовжать йти до судів першої інстанції. Де шукатимуть право на справедливий суд і, фактично, його не отримуватимуть. Коли люди будуть незадоволені рішеннями перших інстанцій, вони не зможуть їх оскаржити у вищих інстанціях, оскільки ті будуть паралізовані".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський повторює практику попередників

"Вони (влада — Gazeta.ua) намагаються контролювати останню інстанцію, яка може ставити крапку в будь-якому рішенні з людиною, юридичною особою, підприємствами. А насправді може й не треба було доводити до другої, третьої інстанції, можливо треба було реформувати перші. Щоб людям не довелося звертатися до апеляції чи касації.
Це в принципі не можна назвати перезавантаженням, це є безпрецедентний перерозподіл влади в країні".

16 жовтня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект про зміни в органах суддівського самоврядування, внесений президентом Володимиром Зеленським.

Законопроект скорочує склад Верховного суду з 200 суддів до 100.

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яка набирає суддів та відповідає за їхню кваліфікаційну оцінку, буде входити 12 членів замість 16. Членів ВККС призначать за результатами конкурсу, до якого долучать міжнародних експертів. На формування нового складу Вища рада правосуддя має 90 днів. Кожен з членів ВККС працюватиме 4 роки.
При Вищій раді правосуддя створять комісію з питань доброчесності та етики складом 6 осіб. Троє з самої Вищої ради правосуддя, троє — міжнародні експерти. Комісія перевірятиме членів Вищої ради правосуддя та суддів Верховного суду на доброчесність і звільнятиме тих, хто не відповідає її критеріям.

Зараз ви читаєте новину «Ручний Верховний суд: розповіли, чому Зеленський схотів зменшити кількість суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі