четвер, 15 квітня 2021 09:48

Розрив між Вірастюком і Шевченком уже не 749 голосів - "Чесно"

Розрив між Вірастюком і Шевченком уже не 749 голосів - "Чесно"
5 сотень бюлетенів не врахували, кажуть спостерігачі. Фотоколаж: suspilne.media

Учора на виборчому окрузі № 87, де обирали народного депутата, окружна комісія перераховувала голоси. Про це повідомив рух "Чесно".

"Розрив між Василем Вірастюком та Олександром Шевченком уже не 749 голосів, як було до цього, а 422. Нагадуємо, що клони відтягнули орієнтовно 500 голосів", - повідомили спостерігачі.

На сайті ЦВК інформації про скорочення розриву ще немає.

Раніше суд визнав незаконним рішення ОВК про скасування результатів виборів на 5 дільницях. Саме тому на засіданні ОВК у середу перерахувала результати голосування та внесла зміни в підсумковий протокол.

Проте досі не знайшли майже 500 бюлетенів. Згідно з першими протоколами з мокрими печатками - ці голоси були за кандидата Шевченка. Бюлетені загадково зникли перед повторним підрахунком голосів на початку квітня. І цей перерахунок суд визнав незаконним.

Ці бюлетені не враховували до фінальних результатів на 87-му окрузі, бо ніхто не знає, де вони є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацполіції треба розгадати загадку: у який момент зникли бюлетені - "Опора"

Представники Шевченка повідомили, що оскаржуватимуть у судах навіть цей протокол ОВК, оскільки не погоджуються з тим, що в підрахунку не вказували зниклі бюлетені.

Натомість більшість членів ОВК дотримується думки, що фізично вони зниклих бюлетенів не бачили, отже, не можуть визнати перші протоколи ДВК.

Але суд каже, що перерахунок був незаконним, відповідно ті пачки з бюлетенями взагалі не мали б розпаковувати. Замкнене коло. І досі за зниклі бюлетені й перерви в безперервному засіданні ніхто не відповів, повідомляє "Чесно".

Підрахунок затягували кілька діб поспіль і протиправно оголошували перерву в засіданні. Хоча за законом засідання ОВК є безперервним. А отже, ніхто не мав права залишати бюлетені без нагляду і робити перерви, під час яких бюлетені наче випарувалися, кажуть спостерігачі.

28 березня в окрузі №87 проходили вибори народного депутата. Кандидати від "Слуги народу" Василь Вірастюк і від "За майбутнє" Олександр Шевченко заявляли про перемогу.

Центральна виборча комісія відновлювала підрахунок голосів на окрузі. Перед цим комісія втрачала кворум.

Нардепи з парламентської фракції "СН" поїхали в округ "з'ясувати ситуацію з підрахунком голосів".

Підрахунок голосів комісія завершила на 8-му добу.

За даними ЦВК, за Вірастюка проголосували 31,25%, Шевченка - 29,69%, кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського - 28,86%.

"ЦВК детально опрацьовуватиме всі матеріали від ОВК і в межах своїх повноважень встановлюватиме результати виборів з урахуванням судових рішень, що набудуть законної сили", – заявив голова ЦВК Олег Діденко.

Зараз ви читаєте новину «Розрив між Вірастюком і Шевченком уже не 749 голосів - "Чесно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі