вівторок, 09 жовтня 2012 09:21

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Розгляд скарг Луценка і Тимошенко в Євросуді може затягнутися до наступного року

Розгляд скарг Луценка і Тимошенко в Євросуді може затягнутися до наступного року
Суддя Тимошенко та Луценка пішла у відпустку до кінця року. Фото: glavcom.ua

Розгляд скарг Юлії Тимошенко і Юрія Луценка в Євросуді з прав людини може затягнутися.

Про це у вівторок пише газета Комерсант-Україна у публікації "На них і судді немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спільно "Удар" і "Батьківщина" наберуть від 40 до 45 %

Причиною можливої ??затримки є те, що суддя по українській квоті Ганна Юдківська взяла відпустку по догляду за дитиною до кінця 2012 року.

"Пані Юдківська перебуває у відпустці до 18 грудня", - уточнив співрозмовник в апараті судді в Страсбурзі.

Це означає, що вона зможе приєднатися до роботи суду лише в наступному році після різдвяних канікул.

Адвокат Валентина Теличенко, яка представляє в ЄСПЛ інтереси Луценка і співпрацювала з командою Тимошенко стурбована цією інформацією.

"Без національного судді не може бути прийняте жодне рішення. Тому є небезпека, що винесення рішень ЄСПЛ у справах Луценко і Тимошенко затягується до наступного року", - зазначила Теличенко.

Раніше представники партії "Батьківщина" неодноразово заявляли, що очікують рішення суду по першій скарзі Юлії Тимошенко до парламентських виборів.

Згідно з регламентом ЄСПЛ, в разі тривалої відсутності судді приймається рішення про призначення судді ad hoc, що тимчасово бере участь у слуханнях по українській квоті.

У прес-службі ЄСПЛ заявили, що на даний момент у справі Тимошенко призначення ad hoc судді не відбулося.

"Суддя від України (Юдківська) бере участь у розгляді справи Тимошенко. Якщо з тих чи інших причин вона не зможе продовжувати участь у процесі, глава палати вдасться до процедури (призначення ad hoc судді), як це і передбачено регламентом ЄСПЛ", - пояснили в прес-службі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ чекають, коли Тимошенко відпустять по амністії

За словами пані Теличенко, призначення тимчасового судді у справі Юлії Тимошенко зруйнує плани на якнайшвидше винесення рішення.

"Якщо в Страсбург приїжджає ad hoc суддя, він має повне право вимагати надання часу на вивчення всіх матеріалів. А враховуючи обсяги справи і кількість документів, які ми надали суду, цей процес легко затягнеться до повернення Ганни Юдковської з відпустки", - сказала вона.

Це ж стосується і до другої скарзі Юрія Луценка, в якій йде мова про неналежне поводження і про ненадання йому медичної допомоги.

У той же час суддя ЄСПЛ у відставці Володимир Буткевич вважає, що концептуальні рішення і за першою скаргою Тимошенко, і по другій скарзі Луценка були прийняті за участю Ганни Юдковської ще до відпустки, але поки не оприлюднюються через тривалу процедуру оформлення рішень ЄСПЛ.

Зараз ви читаєте новину «Розгляд скарг Луценка і Тимошенко в Євросуді може затягнутися до наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі