середа, 16 лютого 2022 18:25

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Росія триматиме ОРДЛО у підвішеному стані. Це карта у рукаві Путіна" – політолог

"Росія триматиме ОРДЛО у підвішеному стані. Це карта у рукаві Путіна" – політолог
Росія постійно казала, що це Україна хоче вийти. На практиці – це саме Москва зробила для цього все можливе", говорить Андрій Миселюк. Фото: reuters

Президент країни-агресора Володимир Путін триматиме карту визнання "незалежності" ОРДЛО у рукаві. Росія хоче, щоб світ вгадував, який наступний крок вона зробить. Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Андрій Миселюк.

"Вихід з Мінських угод зараз для РФ вже не є таким страшним. Росія постійно казала, що це Україна хоче вийти. На практиці – це саме Москва зробила для цього все можливе. Головне питання в тому, що найближчим часом, скоріше за все, питання щодо визнання ОРДЛО не вирішуватимуть. Путін отримав всі можливості – визнавати чи не визнавати. Його політика буде в тому, щоб створити більше невизначеності. Щоб світ думав, який же Росія зробить крок. Це буде карта у рукаві Путіна", – говорить політолог.

РФ вже не зацікавлена, щоб просто вкладати дуже багато грошей і мати обмежений вплив, каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть атакувати наші атомні електростанції чи комунікації президента та армії – експерт про плани Кремля

"Росія перейшла від серйозної підтримки цього конфлікту у замороженому стані до періоду, коли використовує цей важіль як підготовку плацдарму, щоб зламати ситуацію на свою користь. У РФ хочуть отримати концентрацію всього, у що вони вкладали, прагнуть мати більше впливу. Так само поводилися з іншими окупованими територіями, наприклад, Абхазією", – каже Миселюк.

Така ініціатива – додатковий тиск на Україну, вважає політолог.

"Те, що люди на Донбасі мають російські паспорти, Кремль хоче використати для розміщення там своїх військ. Це вже інша ситуація, ніж зафіксована штучно скомпільованими Мінськими угодами. Це новий рівень загроз, на який українці повинні реагувати", – додає експерт.

Україна має невеликі можливості впливати на ситуацію у так званих ЛДНР, додає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Країна у смартфоні, смартфон у Путіна" – що у Раді думають про голосування онлайн

"Ці території фактично підконтрольні Москві. Там люди з російськими паспортами, беруть участь у російських виборах, живуть в одному інформаційному просторі з РФ. Крім того, щоб закликати Росію дотримуватися Мінських угод, у нас нічого немає. Але ми знаємо, що підписи РФ коштують менше паперу, на якому вони стоять", – каже Миселюк.

Росія не припиняє нападати на український суверенітет з 2014-го року, наголошує політолог.

"Зараз це така багатоходівка. Якщо визнають ці території, можуть підписувати союзи, щоб Росія на так би мовити юридичних підставах розміщувала війська. Але зараз говорити про якусь можливу ескалацію не можна", – каже Миселюк.

15 лютого Державна дума Росії проголосувала за те, щоб направити звернення до президента Путіна з проханням визнати "незалежними" окуповані райони ОРДЛО. Путін отримав звернення депутатів та "взяв його до уваги".

У разі визнання так званих ДНР і ЛНР Росія де-факто й де-юре вийде з Мінських домовленостей з "усіма супутніми наслідками". Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «"Росія триматиме ОРДЛО у підвішеному стані. Це карта у рукаві Путіна" – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі