понеділок, 11 червня 2018 16:52

"Росіяни намагалися пролізти у резиденцію. Їх не пустили" - волонтер розповів про зустріч із Вселенським патріархом
4

Створення помісної церкви в Україні нарешті відновить історичну справедливість.

Про це сказав координатор громадської ініціативи "Стоп-Терор" Семен Кабакаєв в інтерв'ю "Обозревателю".

Вселенському патріарху Варфоломію І передали понад 500 листів від громадських об'єднань з України. Патріарх був вражений такою кількістю листів на підтримку надання Томосу українській православній церкві.

"Ідея поїздки належить мені. Коли президент України звернувся до Варфоломія І з проханням надати Томос помісній православній церкві в Україні, ми зрозуміли, що треба показати й підтримку громадськості. Ініціювали збір листів на ім'я Патріарха з цим проханням", - говорить волонтер.

Вселенський Патріарх Варфоломій І приймає українську делегацію на чолі з волонтером Семеном Кабакаєвим.
Фото: Facebook/Семен Кабакаєв
Вселенський Патріарх Варфоломій І приймає українську делегацію на чолі з волонтером Семеном Кабакаєвим.
Семен Кабакаєв з подарунком для Варфоломія І.
Священник московського патріархату благословляє терористів на Донбасі.

Звернення, які передали Вселенському патріарху, представляють десятки тисяч громадян держави. Квапилися їх зібрати до наступного засідання Синоду.

"Акцію ми не проводили публічно, бо розуміли, що Росія протидіятиме. Вони ж уже робили спроби зібрати звернення вірян УПЦ МП і так само відвезти їх Вселенському патріарху. Але їм не вдалося. Хоча російська ФСБшна агентура провела інформаційну кампанію в Україні. Їхня спроба провалилася, бо вони заявили про 10 тисяч підписів вірян, а насправді кількість ледь досягла тисячі", - розповів Семен Кабакаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали можливу дату надання автокефалії Українській православній церкві

Волонтер каже, що росіян не пустили на аудієнцію до Варфоломія через нахабність. Невдовзі Патріарх оголосив про тиск на нього і посилив охорону.

"Вони намагалися пролізти у резиденцію, хоча зустріч їм не призначали. Їх не пустили. Відмовили, бо така поведінка - недипломатична, неетична. Росія нахабно лізе у всі напрямки, які їй цікаві. Тут вона вирішила діяти звичним способом. Але обламалася трохи. І, гадаю, нічого у них не вийде. Ми розповіли Патріарху про проблему. Попросили про підтримку. Він може впливати на дуже багато процесів. Склалося враження, що у наступному місяці ми таки отримаємо Томос про автокефалію", - каже Кабакаєв.

За його словами, якщо українській церкві нададуть Томос, то майже вся московська громада разом із парафіями перейдуть під управління помісної церкви. Для Росії це буде страшний удар.

"Утворивши помісну церкву, ми закриємо канал духовно-політичного впливу на наших людей". Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів релігієзнавець Олександр Саган. "Нарешті все стане на свої місця. Закінчиться абсурдна ситуація, коли священики працюють проти держави, в якій служать".

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни намагалися пролізти у резиденцію. Їх не пустили" - волонтер розповів про зустріч із Вселенським патріархом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі