понеділок, 11 серпня 2008 08:35

Росія здивувалася, чому Україна командує її флотом

У Росії викликають здивування тон і зміст заяви МЗС України, що стосується направлення кораблів ВМФ Росії, що входять до складу Чорноморського флоту, для цілей патрулювання морських просторів біля узбережжя Абхазії.

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформації й друку МЗС Росії.

"У заяві, зокрема, висловлюється заклопотаність тим, що Україна може бути втягнена в збройний конфлікт. Вважаємо, що українській стороні варто було б задуматися про це тоді, коли вона поставляла озброєння стороні, яка почала цей конфлікт", - відзначили представники російського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС підкреслили, що російська сторона діє відповідно до міжнародного права, зокрема, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною 1997р., а також Угодою між РФ і Україною про статус і умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України, насамперед, положеннями його статей 6 й 8.

"Хотіли б відзначити, що ніщо в згаданих договорах не вповноважує українську сторону визначати форми ведення російським флотом його діяльності", - заявили представники МЗС РФ.

За їхніми словами, метою операції російських військово-морських сил біля узбережжя Абхазії є забезпечення умов для захисту російських громадян. МЗС РФ обіцяє, що застосування сили буде здійснюватися тільки з метою реалізації невід"ємного права російської сторони на самооборону.

"Таким чином, заходи, які українська сторона погрожує застосувати, не відповідали б згаданим російсько-українським договорам і були б недружніми стосовно Російської Федерації", - підсумували в МЗС Росії.

Разом з тим, статс-секретар, заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін заявив, що заява українського МЗС щодо подій у Південній Осетії є досить цинічною.

"У тому, що стосується Чорноморського флоту, то він був і залишається фактором стабільності й безпеки в Чорноморському регіоні. Те, що наші кораблі вийшли й зайняли позиції біля берегів Абхазії, викликано все тими ж подіями, які відбулися в Цхінвалі, і ми не хочемо, щоб вони повторилися в Абхазії. Це цілком природна акція", - відзначив чиновник.

За матерілами: Українська правда, Ліга.net..

Зараз ви читаєте новину «Росія здивувалася, чому Україна командує її флотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі