вівторок, 24 червня 2008 14:18

Росія розсекретила другу частину документів "про звірства бандерівців"

У вівторок на офіційному веб-сайті Міністерства закордонних справ Росії був розміщений документальний матеріал "Діяльність ОУН-УПА (Частина 2)", підготовлений на базі нових розсекречених документів Центрального архіву ФСБ Росії.

У матеріалах містяться доповідні записки і політичні донесення про діяльність ОУН-УПА в роки Великої Вітчизняної війни.

Серед іншого, в матеріалах говориться: "Бандити, прикриваючись формою військ Червоної Армії і наших органів, часто з орденами і медалями Радянського Союзу, групами з"являються в селах і під виглядом офіцерів і бійців Червоної Армії або співробітників НКВД-НКГБ у ряді місць проводять свою терористичну і іншу підривну діяльність, знищують низовий радянсько-партійний актив, офіційних працівників наших органів, агентурно-інформаційну мережу і членів їх сімей... Перебуваючи під постійним страхом зростаючого впровадження нашої агентури в ОУН і бандформуваннях УПА, СБ удається до вбивства всіх осіб, які викликаються в органи НКГБ і НКВД. Сім"ї підозрюваних у зв"язках з нами, як правило, також знищуються СБ".

В одному з політдонесень говориться: "У районах розміщення військ Армії за останній час відмічається значна активізація бандерівських банд. Бандити озброєні карабінами, рушницями, автоматами, кулеметами. Крім того, мають вибухові речовини і гранати. Бандерівці діють групами, нападають на військовослужбовців-одинаків або нечисленні групи (3-4 людини), на одиночні рухомі підводи і автомашини".

У акті під назвою "Нелюди. Геноцид поляків" викладена наступна інформація: "Направляю Вам акт про звірства українських націоналістів-бандерівців, що зробили над мирними Радянськими громадянами польської і української національності, полоненими червоноармійцями в селі Могильниці Буданівського району Тарнопольськой області". "Склали цей акт в тому, що 25 квітня 1944 року в лісі поблизу села Могильниці виявлено 4 ями з 34-а людськими трупами, 2 ями з 12 людськими трупами знайдено в селі Могильниці, одна яма з 11 людськими трупами виявлена на кінському кладовищі і одна яма з 38 людськими трупами в лісі села Могильниці. У всіх ямах знаходиться до 100 трупів чоловіків, жінок і дітей звірячо замучених громадян с.Могильниці і з його околиць а так само полонені червоноармійці", - сказано в акті.

Раніше, 29 травня 2008 року на сайті російського МЗС був оприлюднений подібний матеріал під назвою "Діяльність ОУН-УПА", пише Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Росія розсекретила другу частину документів "про звірства бандерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

228

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі