четвер, 29 травня 2008 17:05

Росія розсекретила документи НКВС: УПА керували гестапівці

Федеральна служба безпеки Росії розсекретила документи НКВС СРСР про діяльність Організації українських націоналістів - Української повстанської армії на території України в роки Великої Вітчизняної війни.

Про це сказано в повідомленні Міністерства закордонних справ Росії.

У розсекречених документах, зокрема, йдеться про діяльність ОУН-УПА на території Львівської, Луцької, Рівненської, Житомирської областей.

Крім того, в документах йдеться про відносини ОУН з німцями.

Відповідно до документів, Німеччина була зацікавлена в існуванні ОУН, маючи на увазі можливість її використання для боротьби з СРСР, однак не була зацікавлена в самостійності ОУН і створенні української держави й уряду.

"Німцям невигідно було створювати український національний уряд, вони "завоювали" Україну і вважали її східною колонією "третьої імперії", і владу над Україною ділити з Бандерою не побажали, і цього суперника вони прибрали", - сказано в розсекречених документах.

Окремо в документах розповідається про створення УПА, ролі німців у її створенні.

"Створення УПА жодним чином не було небезпечним для німців, тому що УПА керував крайовий провід, що складався із агентів гестапо, й такі ж гестаповці створювали й керували УПА." - сказано в документах.

У березні Служба безпеки України розсекретила документи, що свідчать про провокаційну діяльність радянської влади щодо загострення україно-єврейських відносин, повідомляють Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Росія розсекретила документи НКВС: УПА керували гестапівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі